latinica  ћирилица
21/11/2023 |  12:58 ⇒ 13:15 | Аутор: СРНА

Очекивана инфлација 6,3 одсто, а реални раст БДП-а 1,6 одсто

Централна банка БиХ у најновијим пројекцијама прогнозира инфлацију од 6,3 одсто, што је за 1,4 процентна поена ниже у односу на пројекцију из маја, док је очекивани раст реалног бруто домаћег производа непромијењен и износи 1,6 одсто.
Централна банка БиХ - Фото: РТРС
Централна банка БиХФото: РТРС

У наредне двије године очекује се опоравак економске активности и даље слабљење инфлаторних притисака, наводе из Централне банке.

У наредној години, додају из Банке, усљед нових информација о слабљењу спољне тражње, али и перзистентне инфлације која умањује реалну потрошњу домаћинстава, предвиђа се нешто нижи реални економски раст у односу на мајски круг пројекција, до нивоа од 2,1 одсто.

Према првим процјенама, раст економске активности би могао бити интензивиран 2025. године при стопи од 3,5 одсто.

- И даље наглашавамо да се економија не налази у класичном пословном циклусу, те да су процијењене вриједности реалног БДП-а, његових компоненти и осталих макроекономских варијабли, изложене изузетно високом степену неизвјесности - истичу из Централне банке.

Оцјењује се да су ризици за инфлацију изнад прогнозиране виши у односу на први круг пројекција у овој години.

- Геополитички глобални ризици врше притисак на цијене енергената и осталих сировина на свјетском тржишту. Такође, највећи дио инфлаторних притисака је тренутно посљедица раста домаћих цијена, а могућ је и даљи раст цијена енергије и рада на домаћем тржишту - наводе из Централне банке.