latinica  ћирилица
21/11/2023 |  13:01 | Аутор: СРНА

Србија почасни гост на Сајму књига у Љубљани

Србија је почасни гост 39. Сајма књига у Љубљани, а на њеном штанду изложена су значајна издања установа културе, као и преводи дјела српских аутора на стране језике.
Књиге - Фото: РТРС
КњигеФото: РТРС

На Сајму под називом "Бесједа бесједи", који ће трајати до 26. новембра, посјетиоци ће, између осталог, имати прилику да виде и издања Народне библиотеке Србије и Архива Југославије.

На штанду ће бити изложена и издања Етнографског музеја, Природњачког музеја, Музеја савремене уметности, Музеја наивне и маргиналне уметности у Јагодини, Ансамбла народних игара и песама Србије "Коло".

На сајму су се представиле и издавачке куће "Агора", "Албатрос Плус", "Лагуна", "Партенон", као и словеначка издања "Политикиног забавника".

Током трајања манифестације биће организоване и панел-дискусије са српским и словеначким ауторима из области народне књижевности, савремене поезије и прозе, превода, стрипа и стваралаштва за дјецу.

Државни секретар у Министарству културе Србије Миодраг Ивановић рекао је на отварању Сајма да је ова манифестација прилика да се посјетиоци боље упознају са савременим књижевним стваралаштвом и издаваштвом Словеније и Србије, саопштено је из Министарства културе Србије.

Он је истакао да је на конкурсу Министарства културе, посвећеном подршци преводима репрезентативних дјела српске књижевности на стране језике, у посљедњих 10 година подржано више од 40 превода књижевних дјела писаца из Србије на словеначки језик, а на српски језик преводи се више од 90 дијела словеначких аутора.

Гостовање Србије на Сајму књига реализује Министарство културе у сарадњи са Народном библиотеком и Вуковом задужбином.