latinica  ћирилица
21/11/2023 |  14:39 ⇒ 17:58 | Аутор: РТРС

Стара црква на Башчаршији прославила крсну славу (ВИДЕО)

Служењем литургије и традионалним ломљењем славског колача Стара православна црква Светих архангела Михаила и Гаврила на сарајевској Башчаршији обиљежила је крсну славу - Аранђеловдан.
Стара црква на Башчаршији - Фото: СРНА
Стара црква на БашчаршијиФото: СРНА

Литургију је служио декан Богословског факултета из Фоче Владислав Топаловић, који је истакао у бесједи да је у овом свијету много такозваних мудрих и разборитих за које се временом покаже да то нису, док они безазлени тријумфују својом мудрошћу.

Славском обреду у најстаријој цркви на овом простору присуствовали су вјерници из Сарајева и у већем броју из Источног Сарајева.

Градоначелник Источног Сарајева Љубиша Ћосић рекао је да је ова црква свједочанство постојања српског народа на овом простору.

- Наши коријени су овдје у Сарајеву. Источно Сарајево је нови град, који је близу, али не заборављамо своје коријене и никад нећемо одустати од њих - истакао је Ћосић.

Декан Филозофског факултета Универзитета у Источном Сарајеву Владан Бартула истакао је да је овај дан дивна прилика да се присусутвује литургији у Старој цркви, јер када год се служи литургија и Царство небеско се оприсутњује на земљи.