latinica  ћирилица
21/11/2023 |  15:29 ⇒ 19:01 | Аутор: РТРС

Обиљежен Дан ослобођења Бањалуке у Првом свјетском рату (ВИДЕО)

Полагањем вијенаца на спомен-обиљежје жртвама Велеиздајничког процеса у Бањалуци, на гробљу Свети Пантелија, обиљежен је 21. новембар – Дан ослобођења Бањалуке у Првом свјетском рату. Вијенце су положили предсједник Народне скупштине Републике Српске Ненад Стевандић, градоначелник Драшко Станивуковић као и бројне делегације из Српске и Србије.
Дан ослобођења Бањалуке - Фото: РТРС
Дан ослобођења БањалукеФото: РТРС

Након пробоја Солунског фронта 1918., ослобођења Београда - 21. новембра ослобођена је и Бањалука. Захваљујући херојима са Куманова, Брегалнице, Кајмакчалана одржан је коријен српског народа на овим просторима и долазак слободе у Бањалуку.

- Данас када градимо Бaњалуку као другу српску престоницу, она је наш најзападнији бедем. Градећи Бањалуку, градимо и духовне и споменичке вриједности, можемо да пошаљемо поруку да без обзира нас ве наше разлике, чврсто стојимо као и 1918. када смо заједно ушли у овај град - истакао је Ненад Стевандић, предсједник Народне скупштине Републике Српске.

Градоначелник Драшко Станивуковић рекао је да су се данас, баш као и претходних година, могле чути снажне поруке о слободи српског народа, и да то свједочи о чињеници да се српски народ кроз историју много пута морао за њу борити.

- Вјечно памтити и никада заборавити значи да данас као народ будемо проактивни да будемо хиперактивни када говоримо о одбрани наше земље, културе, традиције. Данас, више него икада треба тога да будемо свјесни - истакао је Драшко Станивуковић, градоначелник Бањалуке.

Предсједник Удружења потомака и поштовалаца ратних добровољаца 1912-1918. године, Небојша Куштриновић подсјетио је да је на данашњи дан у Бањалуку ушла ослободилачка Српска војска. Они који су дали живот за слободу, коју живимо, не смију бити заборављени.

- Поносан дан, након 3,5 вијека поново смо угледлаи слободу, срећни смо што смо заједно - поручио је Небојша Куштриновић, предсједник Удружења потомака и поштовалаца ратних добровољаца 1912-1918. године.

Улазак Српске војске у Бањалуку 1918. године представља велики историјски догађај који је означио слободу за српски народ са ових простора након вишевјековног ропства под Турцима, те од 1878. године под Аустроугарском.