latinica  ћирилица
21/11/2023 |  15:33 ⇒ 19:31 | Аутор: СРНА

Загреб протјерује српског дипломату

Хрватски министар спољних послова Гордан Грлић Радман изјавио је данас да је савјетник Амбасаде Србије у Загребу проглашен персоном нон грата, што је реципрочан одговор на ранију одлуку Србије да протјера првог секретара у Амбасади Хрватске у Београду.
Амбасада Србије у Загребу (Фото: www.mfa.gov.rs) -
Амбасада Србије у Загребу (Фото: www.mfa.gov.rs)

Грлић Радман је рекао да је амбсадору Србије у Загребу Јелени Милић уручена нота у којој се наводи да савјетник у Амбасади мора да напусти територију Хрватске.

Он је навео да првом секретару у Амбасади Хрватске у Београду није речено због чега је проглашен за персону нон грата.

- Ми не знамо разлоге одлуке и тим више је то забрињавајуће. Предвидјели смо ескалацију, али не и овакав радикалан потез. То није уобичајено - рекао је Грлић Радман на конференцији за новинере у Загребу.

Коментаришући писање српских таблоида да је хрватски дипломата протјеран под оптужбама за шпијунажу, Грлић Радман је рекао да разлози званично нису саопштени, а да су остало спекулације.

- Ово нисмо очекивали, од Србије смо очекивали пружену руку. Србија је тако поступила, ми смо само одговорили реципрочно - рекао је Грлић Радман.

Министарство спољних послова Србије прогласило је јуче Хрвоја Шнајдера, првог секретара у Амбасади Хрватске у Београду, за персону нон грата јер је током професионалног ангажовања у Србији грубо изашао из оквира дипломатских норми и прекршио Бечку конвенцију, саопштено је из овог министарства.

Из хрватског Министарства спољних и европских послова потом су саопштили да ова одлука Србије представља корак ка погоршању односа и даљој дестабилизацији осјетљивих регионалних политичко-безбједносних прилика.