latinica  ћирилица
21/11/2023 |  17:23 ⇒ 17:27 | Аутор: СРНА

Брнабићева и Столтенберг о сарадњи и безбједности Срба на Космету

Премијер Србије Ана Брнабић истакла је у разговору са генералним секретаром НАТО-а Јенсом Столтенбергом да је за Србију од кључног значаја очување стабилности у региону и оријентација свих земаља ка што интензивнијој сарадњи у свим областима од кључног интереса.
Сусрет Брнабић - Столтенберг (Фото: Танјуг/Пеђа Вучковић) -
Сусрет Брнабић - Столтенберг (Фото: Танјуг/Пеђа Вучковић)

Она је навела да цијени став НАТО-а када је ријеч о војној неутралности Србије и да треба да наставе са позитивном агендом и даље унапређују партнерску сарадњу у заједничком интересу, саопштено је из Владе Србије.

- Подржавамо ангажовање Кфора у покрајини у спровођењу мандата на основу Резолуције Савета безбедности УН 1244 и осигурању безбедности за српски народ на Косову и Метохији - нагласила је Брнабићева.

Када је ријеч о сарадњи у областима које излазе из оквира чисто војне сфере, она је изразила задовољство реализованим активностима у програмима партнерске сарадње са НАТО-ом, као што су пројекти научно-технолошке сарадње кроз програм "Наука за мир и безбедност".

Столтенберг је истакао да веома поштује Србију и да НАТО може да сарађује са њеним представницима поштујући неутралност Србије.

Он је истакао значај партнерске сарадње са Србијом која се од 2006. године одвија у оквиру програма Партнерство за мир.

Састанку, којим је завршена Столтенбергова званична посјета Србији, присуствовали су министри спољних послова и одбране, Ивица Дачић и Милош Вучевић, те начелник Генералштаба Војске Србије Милан Мојсиловић.

Током боравка у Београду Столтенберг се састао са предсједником Србије Александром Вучићем.