latinica  ћирилица
21/11/2023 |  17:33 ⇒ 22/11/2023 | 08:30 | Аутор: ТАНЈУГ

МСП: Српски дипломата није прекршио одредбе Бечке конвенције, хрватски јесте

Министарство спољних послова Србије саопштило је данас да су нетачне тврдње шефа хрватске дипломатије Гордана Грлић Радмана и МВЕП Хрватске да се ради о реципрочним мјерама према српском конзулу у Амбасади Србије у Загребу и позива МВЕП да, како наводе, уложи додатне напоре у циљу поправљања нарушених односа двије државе, умјесто што својим потезима додатно подрива добросусједске односе и мир и стабилност у региону.
Влада Србије (Фото: Tanjug/SAVA RADOVANOVIC) -
Влада Србије (Фото: Tanjug/SAVA RADOVANOVIC)

У саопштењу МСП се истиче да српски конзул својим дјеловањем у Хрватској ни једног тренутка није прекршио одредбе Бечке конвенције, нити је у Загреб упућен да обавља политичке, већ конзуларне послове.

- Такође, овим путем желимо да истакнемо да је српски конзул на дужност ступио половином септембра 2023. године и захтијевамо од хрватске стране да нам достави доказе и упозна јавност на који начин је он могао у року од два мјесеца од ступања на дужност да прекрши одредбе Бечке конвенције - наводи се у саопштењу српског МСП-а.

МСП, наводи се, одбацује разлоге које је навела хрватска страна, јер ово не може бити питање реципроцитета, већ питање да ли је неко прекршио Бечку конвенцију или не.

- У случају српског конзула Петра Новаковића, нема никаквих доказа, док је у случају хрватског дипломате Хрвоја Шнајдера ријеч о доказним радњама које представљају грубо кршење Бечке конвенције, о чему је хрватска страна обавијештена - наводи се у саопштењу.