latinica  ћирилица
22/11/2023 |  12:38 ⇒ 12:40 | Аутор: ТАНЈУГ

Столтенберг и у Сјеверној Македонији о "сепаратистичким тенденцијама у БиХ"

Генералнин секретар НАТО Јенс Столтенберг изјавио је данас да је током посјете земљама западног Бачлкана уочио да постоје сепаратистичке тенденције у БиХ, крхка безбједносна ситуација на Косову и Метохији и застој у нормализацији односа Београда и Приштине.
Јенс Столтенберг (Фото: EPA-EFE/GEORGI LICOVSKI) -
Јенс Столтенберг (Фото: EPA-EFE/GEORGI LICOVSKI)

Он је на конференцији за новинаре са лидерима земаља западног Балкана - чланица НАТО, рекао да би стабилност требало да буде основна тежња земаља у региону.

- Овај регион је стратешки важан за НАТО, али постоје разлози за забринутост у посљедње вријеме. Вријеме је да превазиђу локални конфликти, као и да престане рат у Украјини - рекао је он.

На заједничкој конференцији за новинаре у Скопљу са хрватским предсједником Зораном Милановићем, албанским премијером Едијем Рамом и домаћином - македонским премијером Димитром Ковачевским, Столтенберг је похвалио Сјеверну Македонију као валидну чланицу НАТО и примјер успјешног мултиетничког друштва на западном Балкану.

- У Сјеверној Македонији све етничке заједници живе у мирном суживоту што доприноси стабилности и просперитету цијелог друштва - истакао је Столтенберг.

Он је указао да су у години када НАТО обиљежава 75. годишњицу постојања примарни циљеви Алијансе јачање стратешких потенцијала НАТО и постизање мира у Украјини и стабилност на западном Балкану.