latinica  ћирилица
22/11/2023 |  17:46 ⇒ 23/11/2023 | 09:44 | Аутор: РТРС

Предсједник Српске у Будимпешти: Додатна средства за пољопривредну механизацију (ФОТО/ВИДЕО)

Предсједник Републике Српске Милорад Додик боравио је у званичној посјети Мађарској. У Будимпешти је разговарао са представницима мађарског Министарства иностраних послова. Тема састанка били су пројекти Српске и Мађарске. Договорено је да мађарска Влада издвоји додатна средтства за субвенционисање куповине пољопривредне механизације у Српској.
Додик у Будимпешти - Фото: РТРС
Додик у БудимпештиФото: РТРС

Влада Мађарске обезбиједиће додатних пет милиона евра за подршку пољопривредницима у Српској, па ће умјесто планираних 19 тај износ бити 24 милиона евра. Ово је договорено на састанку предсједника Републике Српске Милорада Додика и представника мађарског Министарства иностраних послова који је одржан у Будимпешти.

Мађарска Влада препознала је потенцијал Српске као и велику заинтересованост пољопривредника за субвенције.

- Тако да смо добили увјеравање да ће мађарска страна обезбиједити додатних пет милиона, тако да ће укупан аранжман бити 24 милиона евра. Што говори о томе да су овдје у Мађарској баш имали разумијевање за све наше пројекте. Друго су била питања везана за инфраструктуру, за индустрију и све оно што покрећемо и што радимо - рекао је Додик.

Сарадња са Мађарском је од стратешке важности за Српску што потврђују бројни пројекти који су реализовани и који ће се спроводити у будућности, рекао је Додик и том приликом најавио састанак делегација Мађарске и Републике Српске који је планиран за јануар наредне године. Боравак у Будимпешти Додик је искористио да посјети највећу синагогу у Европи али и Меморијални центар Холокауста у Будимпешти. Пренесена искуства биће од значаја приликом изградње Меморијалног центра у Доњој Градини, који ће Српска и Србија градити заједно.

- Мораћемо да развијемо сарадњу и са другим организацијама, Јад Вашем и другима, како бисмо обезбиједили потпуну размјену података и како бисмо се информисали о томе, јер је дуго година, без обзира што је живио у нашем народу, страдање у Јасеновцу је остало потиснуто - истакао је Додик.

Зарад ширења истине и свијести о Холокаусту и геноциду над Србима, Јеврејима и Ромима у Независној Држави Хрватској током Другог свјетског рата, Српска и Мађарска договориле су бројне активности на пољу културе и образовања.

- Свакако да ће нам искуства која данас носимо одавде бити примјењива када дође до рализације пројекта изградње меморијалног центра Доња Градина, јер заиста је Мађарска са својим установама које се баве истраживањем Холокауста, као што сам рекла, водећа и заиста ћемо ми примијенити одређену методологију коју они користе у презентацији тих стравичних догађаја из Другог свјетског рата - изјавила је директор Јавне установе Спомен-подручје Доња Градина Тања Тулековић.

Мађарска је искрени пријатељ Српске како на политичком, тако и привредном плану, поручио је Додик. Због тога је, каже, потребно користити сваку прилику за састанак са мађарским представницима како би се то пријатељство додатно ојачало.