latinica  ћирилица
23/11/2023 |  07:48 ⇒ 10:47 | Аутор: РТРС

У акцији "Типс" ухапшена три лица због превара у вези наводног клађења (ФОТО)

Лица М.С. из Фоче, Ф.В. и М.Ш. из Источне Илиџе ухапшена су због кривичних дјела превара, изнуда и прање новца.
Полиција Српске - Фото: РТРС
Полиција СрпскеФото: РТРС

Ова лица ухапшена су у акцији "Типс" коју су реализовали полицијски службеници Јединице за високотехнолошки криминалитет Управе криминалистичке полиције МУП-а Српске су поступајући по наредби Основног суда Соколац, а уз кординацију Окружног јавног тужилаштва Источно Сарајево, саопштено је из МУП-а Српске.

На основу наредби Основног суда Соколац извршен је претрес кућа и просторија које користе ова лица и том приликом је пронађено и одузето више рачунара, више комада различитих мобилних телефона, СИМ картица, носача СИМ картица, уплатнице, исплатнице и евиденције које се могу довести у везу са предметним кривичним дјелима.

Уступљена фотографија

Претреси су извршени заједно са полицијским службеницима Полицијске Управе Источно Сарајево и МУП-а Кантона Сарајево.

Након извршене криминалистичке обраде, уз сагласност поступајућег тужиоца ОЈТ Источно Сарајево, два лица су пуштена на слободу, а против њих извјештај о извршеним кривичним дјелима бити прослијеђен надлежном тужилаштву у редовној процедури, док ће једно лице уз извјештај о почињеном кривичном дјелу бити предато у даљу надлежност ОЈТ Источно Сарајево.

Утврђено је да су кривична дјела везана за лажне дојаве о намјештеним спортским мечевима. Поменута три лица правила су налоге на друштвеним мрежама Фејсбук и Инстаграм, путем којих су се рекламирали како посједују информације о намјештеним спортским такмичењима.

Уступљена фотографија

Након тога су ступали у контакт са оштећеним, обмањујући их да имају информације о намјештеним спортским мечевима, те оштећене наводили да им уплаћују новац за наводно клађење на име физичких лица у БиХ (најчешће путем Вестерн Униона, Монејграма, Међународне поштанске упутнице и др.).

Послије извршене уплате, извршиоци ових кривичних дјела су и даље обмањивали жртве да су наводно добиле новац на спортском клађењу (правећи лажне добитне тикете спортских кладионица), тражећи од њих да им уплате још новца за наводни трансфер новца, осигурање новца и слично.

У одређеном моменту жртве схватају да су преварене и одбијају нове уплате, а у тој фази, извршиоци, који су у претходној комуникацији прикупили информације о жртвама, почињу да им пријете и изнуђују још новца од истих.

Министарство унутрашњих послова Републике Српске апеловало је на грађане да не вјерују лицима која се рекламирају на друштвеним мрежама и интернету уопште, наводећи да имају информације о намјештеним резултатима спортских мечева, јер се ради о превари.

Извршиоци ових кривичних дјела, у обмањивању оштећених, на друштвеним мрежама креирају профиле на којима постављају тзв. доказе у виду фотографија и видео записа о наводним високим новчаним износима добијеним путем клађења, те тако проналазе потенцијалне жртве.