latinica  ћирилица
23/11/2023 |  08:20 ⇒ 08:28 | Аутор: РТРС

Преко планинских превоја коловози дјелимично залеђени

Коловози већине путева у Републици Српској и Федерацији БиХ су мокри и клизави, а у вишим предјелима и преко планинских превоја дјелимично залеђени због ниске температуре.
Стање на путевима - Фото: РТРС
Стање на путевимаФото: РТРС

На подручју Кнежева магла смањује видљивост, док су долином ријеке Угар, код тунела на Чемерну на магистралном путу Гацко - Фоча, на путним правцима Карановац - Црна Ријека - Јајце, Црна Ријека - Мркоњић Град, Вишеград - Бродар - Рудо, Добро Поље - Миљевина - Брод на Дрини, те на осталим дионицама у усјецима учестали одрони камења и земље на коловоз.

Поледице има на дионицама Рипач - Врточе, Босански Петровац - Кључ /Ланиште/ и Босански Петровац - Дрвар /Оштрељ/ на подручју ФБиХ.

Додатне тешкоће возачима на путевима на подручју Купреса, Шуице, Ливна и Гламоча причињава јак вјетар.

Магле има на дионицама у котлинама и уз ријечне токове, посебно на подручју Томиславграда и Бугојна, гдје је видљивост смањена на око 20 метара.

Возачима из Ауто-мото савеза Републике Српске савјетују да возе максимално опрезно, вожњу прилагоде стању и условима на путу, те да на пут не крећу без зимске опреме, која је законски обавезна, а због лоших временских услова и неопходна.

Привремено постављена сигнализација регулише саобраћај на дионицама магистралног пута Јоховац - Руданка и Руданка - Добој, гдје су у току радови, као и на дијелу регионалног пута Разбој - Руданка.

Због изградње дионице ауто-пута од петље Јоховац до Вукосавља, измијењен је режим у одвијању саобраћаја на петљи Јоховац.

Измјена режима саобраћаја је и на петљи Руданка, због изградње дионице ауто-пута од моста Руданка до тунела Путниково брдо два.

На дионици магистралног пута Добро Поље - Миљевина измијењен је режим у одвијању саобраћаја због радова на санацији клизишта.

За вријеме трајања радова на дионици магистралног пута Брод на Дрини /Фоча/ - Хум /Шћепан Поље/ измијењен је режим у одвијању саобраћаја.

На тој дионици путничка возила саобраћају отежано, а за теретна возила саобраћај је обустављен због бројних одрона и опасности од клизишта. Саобраћај је забрањен за сва возила чија укупна маса прелази 16 тона.

Режима саобраћаја измијењен је и на дионици магистралног пута Власеница - Хан Пијесак један.

На дионици магистралног пута Хан Пијесак један - Хан Пијесак два и дионици Хан Пијесак два - Соколац у току су радови.

Због реконструкције дионице магистралног пута Александровац - Александровац /ауто-пут/ измијењен је режим у одвијању саобраћаја.

Измијењен је режим одвијања саобраћаја, због изградње бензинске станице, на одмаралишту Лужани запад на ауто-путу Градишка - Бањалука.

Због радова на мосту "Богдановац", измијењен је режим саобраћаја на ауто-путу Градишка - Бањалука.

На магистралном путу Карановац - Црна Ријека, на локацији мале хидроелектране Бочац, због уређења корита ријеке Врбас, укључивања и искључивања механизације, измијењен је режим одвијања саобраћаја.

Због радова на магистралном путу Градишка - Нова Топола - Клашнице и изградње три кружна тока на дионици Клашнице један - Нова Топола измијењен је режим у одвијању саобраћаја, као и на споју магистралних путева Градишка - Нова Топола и Чатрња - Градишка због изградње кружне раскрснице.

На магистралном путу Градишка - Козарска Дубица, на улазу у Орахову, због активираног клизишта, саобраћај се одвија успорено.

Измијењен је режим у одвијању саобраћаја на путу Приједор три - Копривна због радова који су у току.

На дионици магистралног пута Приједор - Козарац, ради укључивања и искључивања механизације која је ангажована на изградњи ауто-пута Бањалука - Приједор, измијењен је режим одвијања саобраћаја, као и на дионици регионалног пута Приједор три - граница Републике Српске/ФБиХ /Стара Ријека/.

Ради извођења радова бушења и минирања на каменолому "Грапска-Костајница" у мјесту Костајница, град Добој, привремено је обустављен саобраћај на дионици регионалног пута Добој Модрича, у мјесту Костајница.

На регионалном путу Разбој - Руданка, на локацији превој Љескове воде, због радова, саобраћај се за путничка возила одвија успорено, док се теретна возила преусмјеравају на алтернативни правац преко Јелаха.

На дионици регионалног пута Рача - Вршани измијењен је режим у одвијању саобраћаја, ради регулисања улаза и излаза возила градилишта, која су ангажована на изградњи дионице ауто-пута Рача - Бијељина.

Забрањен је саобраћај за теретна возила укупне масе веће од 12 тона на регионалном путу граница Републике Српске/ФБиХ /Подкозара/ - Чајниче - граница Републике Српске/Црне Горе /Метаљка/.

Због оштећења моста преко ријеке Буковице у мјесту Горњи Подградци и оштећења моста преко ријеке Јабланице у мјесту Совјак на локалним путевима, обустављен је саобраћај и преусмјерен на алтернативне путне правце.

Због опасности од појаве клизишта на дионици регионалног пута Стари Угљевик - Главичице, у рејону Старог Угљевика забрањен је саобраћај за сва возила, а за теретна возила између предузећа Рудинг, у мјесту Вучјак и раскрснице у Мезграји.

Путничка возила се преусмјеравају преко локалног пута Модран - Угљевик Село, а теретна магистралним путем Суво Поље - Доња Трнова - Главичице - Мезграја.

Због клизишта, једном траком, наизмјеничним пропуштањем возила, саобраћај се одвија на регионалном путу Укрина - Горња Вијака.

Због оштећења моста у Мачковцу, забрањено је одвијање саобраћаја за теретна возила на регионалном путу Мачковац - Пипери.

Забрањен је саобраћај за теретна возила чија укупна маса прелази 12,5 тона на дионици регионалног пута Поље - Подновље, због оштећења коловоза.

Забрањен је саобраћај за теретна возила укупне масе веће од 30 тона, на дионици магистралног пута Клашнице два - Шарговац у мјесту Трн.

На мосту Краља Александра у општини Рудо, на путном правцу Бродар - граница Републике Српске/Србије /Рудо/ забрањен је саобраћај за возила укупне масе веће од 10 тона, док се за путничка возила ограничава брзина кретања на 20 километара на час.

До краја године обустављен је саобраћај за сва возила и пјешаке у Бањалуци у Улици пут српских бранилаца, у зони моста преко Широке Ријеке, због реконструкције, односно изградње новог моста.

За вријеме трајања обуставе саобраћаја, теретни саобраћај ће бити преусмјерен на брзи пут Бањалука - Лакташи.

У току је санација моста Бегића и Беговића, на путу Јабланица - Мостар, због чега је саобраћај на мосту регулисан семафорима, уз наизмјенично пропуштање возила.

За данас су најављени радови на постављању заштитне ограде на путном правцу Јабланица - Блидиње, због чега ће се у времену од 8.00 до 16.30 часова саобраћати успорено, уз повремено заузимање једне траке.

Радови су у току и на магистралним путевима Нови Травник - Бугојно, Биљешево - Лашва, Кључ - Сански Мост и Чевљановићи - Нишићи.

На граничним прелазима нема дужих задржавања.