latinica  ћирилица
23/11/2023 |  09:58 | Аутор: СРНА

Гогановић: Хелез изазива панику и урушава систем одбране

Замјеник министра одбране у Савјету министара Александар Гогановић изјавио је Срни да министар одбране Зукан Хелез од почетка мандата својим одлукама и наступима изазива панику међу грађанима БиХ и урушава систем одбране, чиме је починио више кривичних дјела и нарушио Дејтонски мировни споразум.
Александар Гогановић - Фото: Уступљена фотографија
Александар ГогановићФото: Уступљена фотографија

Коментаришући изјаву Хелеза да су у БиХ припадници армија појединих држава, чије су снаге, поред Еуфора, довољне да обезбиједе сигурност, Гогановић је истакао да без одлуке Предсједништва БиХ оружане снаге других држава не могу ући у БиХ.

Он је упитао Хелеза које су то оружане снаге чији припадници бораве у БиХ без сагласности Предсједништва?

- Зашто илегално дјеловање припадника оружаних снага других држава на територији суверене БиХ, ако о томе има сазнање, није пријавио Предсједништву БиХ као врховном команданту, што је његова законска обавеза. Зашто колега Хелез не вјерује снагама Еуфора које имају мандат да одржавају безбједност у БиХ и којима је Савјет безбједности УН продужио мандат? - упитао је Гогановић.

Он је подсјетио да су за продужење мандата гласале САД, Русија, а подржао НАТО, те да Хелез често наглашава да су САД и НАТО највећи пријатељи БиХ.

- Ако заиста то мисли, зашто не вјерује Еуфору када ЕУ мировним снагама вјерују САД и НАТО? - упитао је Гогановић.

Он је указао и да Хелез често употребљава термин "армија" умјесто оружане снаге.

- Такозвана Армија БиХ одавно не постоји, постоје Оружане снаге БиХ. Мени је јасно да Хелез од Оружаних снага БиХ својим одлукама и наступима покушава направити такозвану Армију БиХ, али у томе ћу га лично спријечити и о свему обавјестити Еуфор и НАТО Штаб у Сарајеву - поручио је Гогановић.