latinica  ћирилица
23/11/2023 |  10:33 ⇒ 10:37 | Аутор: СРНА

Митрополија нема детаљнијих информација о стечају

Митрополија загребачко-љубљанска нема детаљнијих информација о томе да је Трговачки суд у Загребу за 19. децембар заказао расправу на којој би могао бити проглашен стечај над Митрополијом, рекао је секретар ове митрополије Богољуб Остојић.
Епархија загребачко-љубљанска (фото: mitropolija-zagrebacka.org) -
Епархија загребачко-љубљанска (фото: mitropolija-zagrebacka.org)

Остојић је за Вечерње новости рекао да до јуче нису добили ништа написмено, па зато и не може да коментарише најављену расправу о стечају.

Протојереј ставрофор Душко Спасојевић рекао је за овај београдски дневник да о имовини Српске православне цркве /СПЦ/ не постоје никакви спорови и да је имовина безбједна.

- Ми редовно све подмирујемо, плаћамо ПДВ и нема никаквих проблема - рекао је отац Душко.

Према писању хрватских медија, Трговачки суд у Загребу заказао је за 19. децембар рочиште на којем ће се одлучивати о приједлогу отварања стечаја над Митрополијом загребачком-љубљанском СПЦ и наредио је митрополиту Кирилу да достави попис имовине и обавеза ове митрополије.

У судској одлуци, коју потписује судија Јадранка Мађерух, наводи се да ће Суд, ако особа овлаштена за заступање дужника у року од осам дана не достави попис имовине и обавеза дужника, одредити саслушање особе овлаштене за заступање дужника.

У случају неодазивања на саслушање Суд може да овлаштеној особи одреди довођење, а може је и казнити новчаном казном у износу до 1.327 евра.

Суд напомиње да за давање неистинитог или непотпуног пописа имовине и обавеза, дужник одговара као за давање лажног исказа у поступку пред судом.

У образложењу се наводи да је 4. октобра био обустављен скраћени стечајни поступак, покренут по захтјеву Финансијске агенције /Фина/, па је одлучено да ће се поступак наставити примјеном општих одредби Стечајног закона.

Као разлог томе наводи се да из достављене документације произлази да друштво располаже имовином и то некретнинама уписаним у земљишне књиге које води Општински суд у Пули.

У објављеној судској документацији не наводи се износ дуговања Митрополије, а Финансијска агенција је позвана да достави потврду о стању жиро-рачуна дужника с датумом непосредно прије рочишта заказаног за 19. децембар.

Митрополија је до 1991. године имала сједиште у Дежелићевој улици 4 у Загребу, које је минирано и зграда је срушена.

Црква је у судском спору тврдила да се радило о терористичком акту, али то суд није прихватио и досуђено је плаћање судских трошкова. Тако је Митрополија остала и без зграде и са дугом, који се вјероватно током времена повећавао због камата.

Митрополија загребачко-љубљанска уписана је у Регистар вјерских заједница 16. новембра 2004. године, са сједиштем у Загребу, у Илици 7/2.