latinica  ћирилица
23/11/2023 |  10:39 ⇒ 10:51 | Аутор: СРНА

Жунић: Извртање историјских чињеница уноси злу крв у лоше односе у БиХ

Шеф Клуба посланика СНСД-а у Народној скупштини Републике Српске Игор Жунић поручио је да једини празник који обиљежава настанак БиХ, колико год била држава или не, јесте дан потписивања Дејтонског споразума, а све остало је извртање историјских чињеница које уносе злу крв у ионако лоше односе у БиХ.
Игор Жунић - Фото: РТРС
Игор ЖунићФото: РТРС

- Прослава непостојећег, непризнатог и неутемељеног дана државности БиХ представља још једну у низу измишљених манифестација који би требало да промовише БиХ као државу насталу прије Дејтонског споразума. Славити ЗАВНОБиХ, а гнушати се АВНОЈ-а, само је показатељ колико бошњачка политика може бити лицемјерна у жељи да промовише квазиелементе непостојеће државности БиХ - рекао је Жунић Срни.

Он је додао да је већина бошњачких политичара склона извртању историјских чињеница.

- Имам осјећај да им је ЗАВНОБиХ омиљена тема јер осим покушаја измишљања државности уз то слиједи и покушај ревизије учешћа Бошњака у Другом свјетском рату. Сви знамо на којој се страни борила већина муслиманске популације и да их је у партизанским јединицима било мање од три одсто у вријеме највећих ослободилачких борби - навео је Жунић.

Он је закључио да ревизија историје можда може да прође код неких међународних фактора, јер им одговара у овом политичком тренутку, али да ревизија истине и правде не може бити вјечна.