latinica  ћирилица
23/11/2023 |  10:43 ⇒ 12:49 | Аутор: СРНА

Шаленберг: БиХ треба да буде равноправна са Украјином

Лидери ЕУ треба да третирају БиХ равноправно са Украјином када се ради о преговорима о приступању блоку и не треба да фаворизују Кијев у односу на Балкан када буду одлучивали о отварању приступних преговора, изјавио је министар спољних послова Аустрије Александар Шаленберг.
Александар Шаленберг (фото: EPA-EFE/JULIEN WARNAND) -
Александар Шаленберг (фото: EPA-EFE/JULIEN WARNAND)

Он је у интервјуу за лист Фајнаншел тајмс упозорио Брисел да не треба да гледа Балкан "лупом", док Кијев посматра "кроз ружичасте наочаре", те да би такав став ЕУ представљао "геополитичку катастрофу".

- Не можете одређену групу усмјерити у брзу траку, а остале у спору - рекао је Шаленберг.

Шаленберг је нагласио да је кључно да се и БиХ и Украјина "усидре у орбиту ЕУ", ради борбе против "руског утицаја".

Према његовим ријечима, једнако је важно јачање стабилности у Источној и Југоисточној Европи.

- Наш геостратешки сеизмограф иде у оба смјера - навео је Шаленберг.

На питање да ли Аустрија разматра да стави вето на приступне преговоре са Украјином уколико и БиХ не добије зелено свјетло за разговоре, Шаленберг је напоменуо да дискусије "већ иду у правом смјеру".

- Међутим, не треба да стварамо проблем у региону који чека 20 година и дајемо му још једну препреку за прескакање. Као што је /албански премијер/ Еди Рама рекао, ако га добро цитирам: "Зар је потребно да започнемо рат на Балкану да бисмо добили вашу пажњу?" Биће веома оштра дебата и желимо да сигнали буду једнаки у оба смјера, из геостратешких разлога" истакао је Шаленберг.

Шаленберг је рекао да ЕУ "не треба да дозволи Русији и Кини да изграде свој утицај у региону", укључујући кроз инфраструктурне пројекте, које би требао да финансира Брисел.

- Морамо да пошаљемо сигнал трећим странама да су те земље наше, дио наше породице - нагласио је Шаленберг.

Говорећи о застоју приступних преговора са Србијом, Шаленберг ја изјавио да се "ништа не помјера за народ Србије" и да се први пут десило да анкете показују да у Србији већина становништва више не подржава ЕУ.

- То би требало да нам буде аларм. Губимо их - упозорио је Шаленберг.

Шаленберг, који је велики заговарач проширења ЕУ, сматра да је Унији потребан другачији приступ у односу на раније приширивање 2004, 2007. и 2013. године.

Он је додао да Украјина, у случају одржавања старог приступа, вјероватно никада не би била дио ЕУ.

Лидери ЕУ одлучиће на самиту средином децембра да ли ће формално одобрити почетак приступних преговора са Украјином и Молдавијом.

Европска комисија предложила је раније овог мјесеца да се започну преговори са Украјином и Молдавијом, док је за БиХ речено да ће започети преговоре "тек када се оствари одређен степен испуњавања критеријума за чланство".