latinica  ћирилица
23/11/2023 |  11:03 ⇒ 13:19 | Аутор: РТРС

Ковачевић: ФБиХ слави два празника који поништавају један другог (ВИДЕО)

Федерација БиХ слави два празника који један другог поништавају, а такви датуми у Републици Српској никада неће бити празници, рекао је данас делегат у Дому народа ПС БиХ Радован Ковачевић.
Радован Ковачевић - Фото: СРНА
Радован КовачевићФото: СРНА

Ковачевић је рекао да је проблем што у ФБиХ те празнике нелегално и неуставно покушавају да наметну цијелој БиХ, иако БиХ уопште нема празнике.

- БиХ нема закон о празницима и БиХ нема празнике. То је нешто што је потпуно јасно. Да би БиХ имала празнике они морају да буду усвојени у заједничким институцијама БиХ, на првом мјесту у Парламентарној скупштини. Као што је познато, такво нешто се није догодило. Док се то не догоди, не постоје празници БиХ - рекао је Ковачевић.

Он је навео да у ФБиХ постоји унутрашњи проблем - два празника која су супротстављена један другом.

- Тај дан независности може бити само независност од ЗАВНОБиХ-а јер је ЗАВНОБиХ непостојећи без АВНОЈ-а. Дакле, 1. марта сте, господо, поништили ЗАВНОБиХ, јер је у ЗАВНОБиХ-у постојала та кључна парола да БиХ није ни српска, ни муслиманска, ни хрватска, него је и српска и муслиманска и хрватска. А, ви сте 1. марта рекли да вас Срби у БиХ не занимају, да су небитни и да вас потпуно не занима шта они мисле. Прекршили сте 1. марта и важећи Устав који је постојао у тој републици која је била заснована на ЗАВНОБиХ-у. Дакле, то су два празника која се сударају, један другог поништавају и који немају заједно апсолутно никакву тежину - истиче Ковачевић.

Он је рекао да је спорно и проблематично што се ти празници покушавају наметнути свима у БиХ, али да их Република Српска никада неће славити.

- За разлику од ФБиХ у којој се слави 1. март, дан када је речено да сви народи у БиХ нису добродошли и да их не занима шта ће бити са Србима, ни шта Срби мисле, ни да ли ће Срби уопште да постоје у БиХ и дан када је најављен почетак рата, ми у Републици Српској славимо дан када смо сви заједно прихватили да живимо у БиХ оваквој каква јесте и када смо, што је најбитније, дочекали мир у БиХ. Не знам за Федерацију, ми у Републици Српској славимо и славићемо мир и наставићемо мирну борбу за слободу Републике Српске и свих грађана Српске - закључио је Ковачевић.