latinica  ћирилица
23/11/2023 |  11:04 ⇒ 12:09 | Аутор: РТРС

Ветерани ВРС: Циљ Суда и Тужилаштва БиХ је да окриве цијели српски народ

Ослобађајућа пресуда за ратног команданта Четвртог корпуса такозване Армије БиХ Рамиза Дрековића и осуда десет борца Војске Републике Српске на укупно 162 године затвора говоре о томе да су Суд и Тужилаштво БиХ антисрпске институције и да имају циљ да окриве цијели српски народ у Републици Српској и на њега ставе колективну кривицу, наводи се у заједничком саопштењу удружења ветерана специјалних јединица Војске Републике Српске.
Војска Републике Српске - Фото: РТРС
Војска Републике СрпскеФото: РТРС

- Чињеница је да су у предмету против Дрековића страдала дјеца која су ишла у школу говори да Суду и Тужилаштву БиХ нису важне српске жртве, што се по ко зна који пут показало, а пресуда десеторици Срба за наводне злочине у Новом Граду је драконска и један је од доказа да се суди само Србима - истиче се у саопштењу.

Ратни ветерани су указали да ће се овим темпом и пресудама убрзо десити да ће под удар Суда и Тужилаштва БиХ доћи сваки борац Војске и Полиције Републике Српске.

Борци ствараоци Републике Српске поручују да од политичког руководства и институција Републике Српске очекују да размотре све аспекте дјеловања Суда и Тужилаштва БиХ, као и других безбједносних агенција које долазе са нивоа БиХ и да се супротставе оваквом дјеловању.

- Очекујемо да се борци заштите од прогона, а да, ако су починили злочине, имају фер и правично суђење и апелујемо на институције да се пружи максимална подршка свим борцима који се сусрећу са поступцима на Суду БиХ - наводи се у заједничком саопштењу удружења ветерана специјалних јединица Војске Републике Српске.

Ратни ветерани су најавили да ће се ускоро окупити и позвати борце на протесте да јасно кажу да овако више не може.

Заједничко саопштење удружења ветерана специјалних јединица ВРС потписали су "Бели вукови" Пале, Први батаљон војне полиције Првог крајишког корпуса, Гарда "Шековићи", "Орлови Грмеча" Бањалука, "Вукови са Дрине" Зворник, Удружење гардиста Бањалука, Четврти одред Специјалне полиције Бијељина, Батаљон војне полиције другог Крајишког корпуса.

Међу потписницима су Гарда "Пантери" Бијељина, "Вукови са Вучјака" Прњавор, "Тобутски соколови" Лопаре, 65. заштитни пук Главног штаба ВРС, "Мандини лавови" Угљевик, "Црвене беретке" Братунац и "Пеша" Брчко.

Апелационо одјељење Суда БиХ правоснажно је јуче ослободило некадашњег команданта Четвртог корпуса такозване Армије БиХ Рамиза Дрековића оптужбе за злочине над српским цивилима у Калиновику 1995. године.