latinica  ћирилица
23/11/2023 |  11:08 ⇒ 12:12 | Аутор: ТАНЈУГ

Подигнута нова хашка оптужница против Војислава Шешеља

Замјеник предсједника Српске радикалне странке Александар Шешељ потврдио је за Танјуг да је подигнута хашка оптужница против његовог оца, лидера радикала Војислава Шешеља, као и још четворо функционера странке - Миљана Дамјановића, Љиљане и Огњена Михајловића и Мирољуба Игњатовића.
Војислав Шешељ (Фото: Уступљена фотографија) -
Војислав Шешељ (Фото: Уступљена фотографија)

Оптужницу је подигао Међународни резидуални механизам у Хагу, насљедник Хашког трибунала.

- Тачно је да је оптужница подигнута. Ријеч је о новој оптужници за непоштовање суда. То је измишљено дјело које је Хашки трибунал сам себи дао за право да уведе као кривично дјело и то значи да шта год они процијене да је непоштовање суда могу да оптуже некога - рекао је Александар Шешељ.

Додао је да је ова оптужница подигнута јер су радикали објављивали књиге и друге штампане материјале, као и видео и аудио материјале "који разоткривају на који начин су у Хашком трибунали свједоци оптужбе били", како је рекао, "инструирани и поткупљени да свједоче против Војислава Шешеља у његовом основном предмету".

Александар Шешељ сматра да подизање нове оптужнице у предизборном периоду није случајно, јер како каже, "Хашки трибунал као политички инструмент зарад интереса и рачуна САД прати политичку ситуацију и сасвим је могуће да су на основу тога процијенили да баш сада подигну оптужницу".

Према његовој оцјени, рухеч је о новом прогону СРС од стране Хашког трибунала, као инструмента САД, који траје више од 20 година са крајњом намјером да уништи ову странку као главног противника за остваривање циљева САД у Србији.

Одговарајући на питање шта је даље за очекивати поводом подизања оптужнице, Александар Шешељ је рекао да мисли да не долази у обзир да власт у Србији изручи било кога Хашком трибуналу.

- На тај начин би се сврстала у ред најгорих властодржаца у Србији послије 5. октобра. Мислим да у оквиру владајуће партије и коалиције не постоји било каква спремност да до тога дође - рекао је он.

Александар Шешељ је навео да "радикали настављају своју политичку борбу и да их подизање оптужнице неће у томе омести".