latinica  ћирилица
23/11/2023 |  11:40 ⇒ 11:48 | Аутор: СРНА

Неопходна производна радна снага у РиТЕ Гацко

Директор Рудника и Термоелектране Гацко Максим Скоко рекао је да је овом предузећу неопходна производна радна снага, односно руковаоци машина, електричари, возачи великих камиона и слични профили, те истакао да се питање кадровских ресурса приоритетно рјешава.
РиТе Гацко - Фото: РТРС
РиТе ГацкоФото: РТРС

Скоко је рекао да је РиТЕ почетком године имао око 1.950 радника, чији је број смањен за око 100 природним одливом и стимулативним отпремнинама.

- Уговор о раду је раскинут са око 80 радника којима су исплаћене стимулативне отпремнине - навео је Скоко и додао да ту, прије свега, мисли на административне раднике чији је радни вијек при крају.

Он је истакао да постепено морају да подмлађују кадар у производњи, додајући да је у вези са тим постигнут договор са Министарством просвјете и културе Републике Српске и да је у Средњошколском центру у Гацку ове године уписано једно одјељење електричара.

Када је ријеч о механизацији, Скоко је рекао да је дио обновљен почетком године, али да је углавном ријеч о машинама са великим бројем одрађених сати и да ће бити потребно додатно улагање у механизацију.

Скоко је рекао да их очекује еколошко-технолошка модернизација електране и да постоји потреба за озбиљнијим улагањима у рудник како би обезбиједили да "Електропривреда Српске" у Гацку има стабилног произвођача електричне енергије.

Он је истакао да није реално да цијели тај процес буде реализован у једној години, те да ће дио новца за то обезбиједити из властитих средстава, а дио из кредита.