latinica  ћирилица
23/11/2023 |  11:47 ⇒ 13:34 | Аутор: СРНА

Бањац: Лицемјерно понашање Бећировића и Комшића

Предсједник Народне партије Српске Дарко Бањац истакао је да је лицемјерно понашње бошњачког и хрватског члана Предсједништва БиХ Дениса Бећировића и Жељка Комшића који својатају антифашистичку борбу, док су њихови сународници током Другог свјетског рата највећим дијелом били на страни НДХ и фашиста.
Дарко Бањац - Фото: РТРС
Дарко БањацФото: РТРС

Коментаришући намјеру ова два члана Предсједништва да у Мркоњић Граду "прославе" 25. новембар, бивши дан ЗАВНОБиХ-а, Бањац је изјавио Срни да је ријеч о чистој провокацији, јер Комшић и Бећировић који оптерећени ратном прошлошћу својих сународника сада желе да постану "два члана ЗАВНОБиХ-а".

- Та врста провокације само говори да би они жељели унитарну БиХ, док је за Републику Српску то апсолутно неприхватљиво и Дејтонски споразум представља основ свега - нагласио је Бањац.

Он је подсјетио да је добро познато шта је била НДХ и ко су били чланови Ханџар- дивизије и усташког покрета.

- БиХ нема дан државности, јер на нивоу БиХ није усаглашен закон о државним празницима, тако да у Федерацији БиХ /ФБиХ/ прослављају ЗАВНОБиХ који је непостојећи празник - додао је Бањац.

Према сазнањима медија, Комшић и Бећировић планирају да у Мркоњић Граду "прославе" 25. новембар, бивши дан ЗАВНОБиХ-а, иако муслимана - Бошњака у вријеме Другог свјетског рата готово није било у Народноослободилачкој војсци и партизанима, већ их је већина били на страни Независне Државе Хрватске.

Бивши Дан ЗАВНОБиХ-а, 25. новембар, обиљежава се као такозвани дан државности у дијелу ФБиХ који је већински насељен бошњачким становништвом, док га Хрвати не обиљежавају као празник.

На нивоу БиХ нема закона о празницима, па су у ентитетима на снази закони о празницима Републике Српске и ФБиХ. Република Српска слави 9. јануар као Дан Републике и 21. новембар као Дан успостављања Општег оквирног споразума за мир у БиХ.