latinica  ћирилица
23/11/2023 |  12:54 ⇒ 12:54 | Аутор: Агенције

Затражено да се Тачију, Весељију и Сељимију обуставе посјете

Канцеларија специјализованог тужиоца затражила је да се бившим командантима терористичке ОВК Хашиму Тачију, Кадрију Весељију и Реџепу Сељимију обуставе посјете и све комуникације у притвору у Хагу, осим са адвокатским тимом.
Хаг - Фото: РТРС
ХагФото: РТРС

Овај захтјев је услиједио јер су, како је наведено, прекршили налоге суда откривањем идентитета заштићених свједока, као и преношењем садржаја повјерљивог свједочења лицима која их посјећују у Притворском центру.

Тужилаштво истиче да је због тога затражило да се Тачију, Весељију и Сељимију обуставе све комуникације, укључујући посјете породице или путем "Зум" апликације, телефонских позива и писане комуникације.

Тужилаштво је навело да су у истрагама Специјализованог тужилаштва откривени даљи покушаји оптужених да ометају поступак, јер су посјетиоце упућивали да разговарају са потенцијалним свједоцима и говорили им о чему да разговарају.

То ће бити на снази до одлуке судског органа, наводи тужилаштво, преноси Коха.

Специјализовано тужилаштво затражило је и да се тројица оптужених одвоје од осталих притвореника.

Тачи, Весељи, Сељими и Јакуп Краснићи оптужени су за ратне и злочине против човјечности почињене у 42 нелегална затвора такозване ОВК на Косову и Метохији и у Албанији над најмање 407 притвореника, од којих је најмање 98 убијено.

Оптужени су да су људе неосновано лишавали слободе, мучили и убијали, а за те злочине им пријети казна доживотног затвора.

Кривична дјела која им се стављају на терет извршена су у периоду од марта 1998. до септембра 1999. године на више мјеста на Косову и Метохији, као и на сјеверу Албаније.

На почетку суђења, 3. априла, окривљени су негирали оптужбе.

Бивши команданти терористичке ОВК притворени су у Хагу од новембра 2020. године.