latinica  ћирилица
23/11/2023 |  13:07 | Аутор: РТРС

Организација старјешина Српске: Противимо се обиљежавању нелегалног и непостојећег датума

То што Градска организација СДП-а БиХ Бањалука, најавила је да ће одржати свечану акедемију поводом такозваног "дана државности БиХ" 25. новембра у Бањалуци је свакако класичан примјер провокације, застрашивања и притиска на Српску и српски народ, кажу из Организације старјешина Војске Републике Српске.
Организација старјешина Војске Републике Српске (фото: ostavrs.org) -
Организација старјешина Војске Републике Српске (фото: ostavrs.org)

Ова организација најоштрије осуђује и противи обиљежавању овог нелегалног и непостојећег "празника", било гдје на територији Републике Српске.

- Обиљежавање "25. новембра" не доприноси помирењу и јачању међусобног повјерења, већ само може да води у даљњу дестабилизацију стања у БиХ и нове подјеле. 25. новембар није празник у Републици Српској. У БиХ није донешен Закон о празницима у БиХ. Немамо проблем са тим, да свако обиљежава своје "битне датуме", али нека то раде на територији Федерације БиХ - наводи се у саопштењу.

Организација старјешина Војске Републике Српске сматра да се, у БиХ, треба окренути договору три конститутивна народа и два ентитета о будућности БиХ, а не непрестано призивати духове прошлости.

Организација старјешина Војске Републике Српске позива носиоце власти на свим новоима у Републици Српској да не дозволе обиљежавање такозваног "дана државности БиХ", на простору Републике Српске.