latinica  ћирилица
23/11/2023 |  13:24 ⇒ 13:40 | Аутор: sputniknews.com

СПЦ: Судска пресуда у Хрватској неправична, православна црква претрпјела штету и неправду

Српска православна црква је послије вишегодишњег суђења изгубила парницу у Хрватској, претрпjевиши двоструку штету и неправду, саопштено је из Српске православне цркве.
Српска православна црква -
Српска православна црква

Резиденција митрополита загребачких, са музејском поставком и библиотеком је током ратних збивања деведесетих година прошлог вијека минама срушена и штета није надокнађена, а пресуђено је и да Црква држави Хрватској мора да надокнади судске трошкове у износу од 100.000 евра, наводе из СПЦ.

Поједини медији у Србији су објавили да је Трговачки суд у Загребу за 19. децембар заказао рочиште на којем ће се одлучивати о приједлогу отварања стечаја над СПЦ у Хрватској, Епархијом загребачко-љубљанском, а митрополиту Кирилу Бојовићу да достави попис имовине и обавеза епархије.

Поводом те парнице у СПЦ истичу да је пресуда неправична.

- Поједина гласила у Србији, са мање или више отвореном злурадошћу, на сва звона објављују вијест о "банкроту Митрополије загребачко-љубљанске". Неки пак, који своје нерасположење према Цркви маскирају српским именом (или: именом Србин инфо), мада тачно знају о чему се ради, због остварења циљева због којих су основани и финансирани, предводе још једну кампању лажи и то на подручју на коме је наш народ изложен сталним притисцима, а у конкретном случају, наноси му се штета и очигледна неправда - кажу у СПЦ.

Подсјећају да је 11. априла 1992. године, у 22.45, минирана палата Митрополије у центру Загреба.

- Штета је била огромна, јер се први спрат урушио и уништио све у приземљу, добрим дијелом и веома драгоцјену музејску поставку и раритетну библиотеку, које су се, уз резиденцијални дио у тој палати налазиле. По окончању ратних збивања, покојни митрополит загребачко-љубљански Јован, водећи се начелом правичности и праксом коју је држава, у другим случајевима, примјењивала сносивши трошкове у рату уништених непокретности, покренуо је процес надокнаде за ову палату из 1886. године, дјело њемачког архитекте Круне Вајдмана - кажу у СПЦ.

Поводом пресуде да СПЦ треба да надокнади трошкове у износу од 100.000 евра, наводе да је СПЦ у међувремену, као добар домаћин, својим средствима до најмањег детаља обновила своју пaлату, која је и данас репрезентативни украс Загреба.

- На крају, они који лију крокодилске сузе над Српском Црквом у Загребу, могу слободно да узму марамицу и да се обришу. Мада је пресуда неправична, тај износ за Црквену општину загребачку не представља посебан проблем, јер је претходних година, док је у Загребу био патријарх Порфирије, црквена имовина битно обогаћена многим веома вриједним некретнинама - поручују из СПЦ.

Како наводе, на крају остаје веома горак укус.

- Приходи од непокретности, умјесто да буду коришћени за помоћ православном српском народу у Хрватској што им је и једина намјена, требало би да буду уплаћени држави, док се поједини београдски медији томе радују као да су они на добитку. Можда и јесу? - истичу из СПЦ.