latinica  ћирилица
23/11/2023 |  13:32 ⇒ 17:49 | Аутор: СРНА

Будимир: Омогућити младима да унаприједе потенцијал у науци (ВИДЕО)

Министар за научнотехнолошки развој и високо образовање Републике Српске Жељко Будимир изјавио је да је стратешки циљ ресорног министарства да омогући младима у Српској да унаприједе и искористе свој потенцијал у научном и истарживачком раду.
Жељко Будимир, СКУП "Студенти у сусрет науци" - Фото: РТРС
Жељко Будимир, СКУП "Студенти у сусрет науци"Фото: РТРС

Будимир је навео да је мултидисциплинарни научно-стручни скуп "Студенти у сусрет науци" који је данас отворен у Бањалуци добра прилика да студенти покажу знање у више научних области.

- Посебно је важно што студенти ово самостално организују, уз подршку професора, што указује да имају капацитет да напишу радове, да их публикују и да то буде у рангу са сличним активностима из региона - рекао је Будимир новинарима прије отварања скупа.

Он је истакао значај учешћа студената у научним и истраживачким активностима, те навео да ресорно министарство издваја знатна средства за ове активности.

- Ове године издвојили смо 200.000 КМ за студентске конкурсе и пројекте, те се увијек радујемо када видимо да је то за научне и стручне скупове. Ова конференција је већ постала традиционална и доказ је да се наши студенти могу бавити научним и истраживачким радом - нагласио је Будимир.

Ректор Универзитета у Бањалуци Радослав Гајанин рекао је да је овај научни скуп једна од најзначајнијих пројектних активности Универзитета, јер доприноси афирмацији студената у научноистраживачком раду.

- Нарочито сам задовољан јер овај скуп сваке године окупља све већи број учесника, те што је евидентно да су научни радови бројнији, али и квалитетнији - изјавио је Гајанин.

Предсједник организационог одбора научног скупа Андреј Шева рекао је да је овогодишњи скуп окупио 140 учесника из цијелог свијета.

- Скуп је подијељен на шест научних области, а најбољи радови биће и награђени - додао је Шева.

Тродневни скуп "Студенти у сусрет науци" одржава се 16. пут и представља традиционални студентски научно-стручни скуп са међународним учешћем, у организацији Студентског парламента Универзитета у Бањалуци.

Суорганизатор скупа је Универзитет у Бањалуци, а покровитељ Министарство за научнотехнолошки развој и високо образовање Српске.