latinica  ћирилица
23/11/2023 |  13:42 ⇒ 15:34 | Аутор: РТРС

Утврђен Приједлог закона о електронском новцу

Влада Републике Српске утврдила је данас на 46. сједници у Бањалуци Приједлог закона о електронском новцу.
Влада Републике Српске - Фото: Уступљена фотографија
Влада Републике СрпскеФото: Уступљена фотографија

Овим приједлогом закона се стварају правни услови за развој тржишта електронског новца на домаћем тржишту и постављају сигурне основе за коришћење дигиталног облика новца не само у свакодневном начину живота грађана, већ и за ефикасније и економичније пословање привредних субјеката, саопштено је из Владе Републике Српске.

Предложеним законом о електронском новцу прописују се издаваоци електронског новца, услови за оснивање, пословање и престанак рада друштва за издавање електронског новца, укључујући и одредбе које се односе на бонитетне захтјеве ових друштава, заштита средстава имаоца електронског новца, надзор над пословањем издаваоца електронског новца у Републици Српској, те заштита права и интереса ималаца електронског новца.

Влада Републике Српске је дала сагласност Министарству енергетике и рударства на утрошак средстава у износу од два милиона КМ.

Ова новчана средства су планирана буџетом Министарства за ову годину и биће утрошена у виду подстицаја који ће, на основу јавног позива, бити додијељени привредним друштвима у Републици Српској.

На овај начин се желе додатно унаприједити пословни процеси, ефикасност пословања и конкурентност привредних друштава, повећати број запослених радника, створити додатне вриједности код готових производа и производњи базираној на иновацијама. Поред тога, на овај начин се жели увести или унаприједити систем квалитета производње и производа и унаприједити други општи елементи пословања привредних друштава из ресорне надлежности Министарства енергетике и рударства.

Јавни позив за додјелу подстицаја привредним друштвима из ресорне надлежности Министарства енергетике и рударства у укупном износу од два милиона КМ биће објављен на интернет страници овог министарства.

Влада Српске утврдила је данас Приједлог закона о измјенама и допунама Закона о пољопривредним задругама и упутила га у скупштинску процедуру.

Влада Републике Српске усвојила је и План интервентних набавки производа, робе и средстава за 2024. годину.

Владе Српске усвојила је и Информацију о стању у привреди у Републици Српској за 2022. годину.

Програмом рада Владе Републике Српске за 2023. годину предвиђена је израда Информације о стању у области привреде за 2022. годину, са приједлогом мјера. Главни акценат у Информацији је стављен на 2022. годину и прво полугодиште 2023. године.

Информација обухвата детаљне макроекономске показатеље, ограничења пословања, реализоване активности и приједлоге мјера и активности за побољшање пословања привреде у цјелини и појединачно по секторима привреде.

У 2022. години забиљежен је опоравак производних активности - остварена је стопа реалног раста БДП-а од 3,9 одсто у односу на 2021. годину, просјечна стопа индустријске производње се задржала на нивоу претходне године, просјечна нето плата исплаћена је у износу од 1.144 КМ, те је номинално већа за 13,9 одсто, а реално за 1,1 одсто у односу на претходну годину.

Раст плата је настављен и у 2023. години, те је у првом полугодишту 2023. године плата износила 1.284 КМ и реално је већа за 4,6 одсто у односу на исти период претходне године.

Остварен је раст финансијских показатеља пословања привредних субјеката из реалног сектора, тако да су остварени укупни приходи у 2022. години већи за 23,6 одсто у односу на претходну годину, када су износили око 27,9 милијарде КМ.

Забиљежен је раст извоза за 22,7 одсто у односу на претходну годину, а важно је нагласити да је остварени извоз у 2022. години превазишао остварни извоз из 2018. године.

Број запослених у Републици Српској у 2022. години је највећи од када се овај показатељ прати - 286.679 запослених лица, што је више за 7.649 запослена или 2,74 одсто у односу на 2021. годину.

Влада Републике Српске је низом мјера и активности у 2022. години допринијела побољшању пословног амбијента, а посебно усвајањем сета закона омогућила повећање плата радницима, наведено је у саопштењу.