latinica  ћирилица
23/11/2023 |  13:45 ⇒ 13:52 | Аутор: СРНА

"Хелез не може проћи некажњено"

Замјеник предсједавајућег Савјета министара Сташа Кошарац рекао је да министар одбране Зукан Хелез не може проћи некажњено за изношење непровјерених паушалних података обавјештајно-безбједносног карактера.
Сташа Кошарац - Фото: Уступљена фотографија
Сташа КошарацФото: Уступљена фотографија

Кошарац је рекао да је затражо сједницу Извршног обавјештајног одбора поводом навода Хелеза о постојању војних кампова за обуку и паравојних формација на територији Републике Српске, јер је то његова обавеза као члана тог одбора, додајући да се те инсинуације морају провјерити са надлежним органима БиХ, а један од њих је Обавјештајно-безбједносна агенција /ОБА/.

- Цијеним да тај одговор морамо добити данас. Ово није први пут да се износе нетачни подаци којима наводно Хелез располаже, ствара нетрпељивост међу грађанима, те на основу њих производи страх - рекао је Кошарац новинарима.

Кошарац је напоменуо да је министар одбране у Савјету министара озбиљна позиција и да изношење нетачних информација мора да произведе политичку одговорност.

- Једина адреса која може да утврди тачност тих информација је ОБА и мандат предсједавајуће Савјета министара Борјане Кришто јесте да одмах данас сазове сједницу Извршног обавјештајног одбора који ће позвати руководство Агенције да провјери те наводе - рекао је Кошарац.

Он је додао да руководство ОБА треба да одговори да ли Хелез износи податке Агеније, да ли имају такве податке с обзиром на чињеницу да сарађују са другим обавјештајним организацијама, да ли је то на основу дистрибуције неких информација или је то Хелезов сан, односно наратив којим жели да се усложи ситуација у БиХ.

Кошарац је истакао да при томе мисли на наративе америчког амбасадора у БиХ Мајкла Марфија и неких других који покушавају на свим форумима и састанцима да износе нетачне информације о томе да Република Српска "проводи политику која није у складу са нормама".

- Политика Републике Српске је мир, безбједност, поштовање Дејтонског споразума, безбједност три народа и два ентитета и ништа друго - истакао је Кошарац.

Он је навео да је прича о камповима и обукама које проводе Руси потпуно нетачна и да је ријеч о преузетим наративима из неких центара, прије свега Амбасаде САД, како би се створила таква слика о Српској.

- Не може тако. Ускраћујете нам право да износимо легитимне ставове Републике Српске на састанцима са међународним званичницима и онда се чудите што тражимо хитну сједницу - навео је Кошарац.

Он је упитао шта су представници Федерације БиХ причали са генералним секретаром НАТО Јенсом Столтенбергом, предсједавајућом Европске комисије Урсулом фон дер Лајен, јер на тим састанцима није било представника српског народа.

- Да ли сте подржавали овакву димензију приче какву износи Хелез? Имамо право то да знамо - поручио је Кошарац и додао да је то право српским представницима ускраћено.

Он је упитао о каквим сукобима је ријеч и гдје се то у Српској налазе кампови.

Кошарац је истакао да се сви морају усредсредити на договор два ентитета и три конститутивна народа, те да запаљива реторка није рјешење.

- Стављање мете на чело предсједнику Републике Српске Милораду Додику и његовој политици јесте прочитана сарајевска и америчка прича - рекао је Кошарац.

На питање да ли је Извршни обавјештајни одбор раније расправљао о овоме и да ли се састајао будући да су и раније изношени забрињавајући подаци да се на стотине новинара и званичника прати, Кошарац је рекао да се о томе на Одбору није расправљало, али да су представници ОБА разговарали са Хелезом, те да су демантовани изнесени подаци.

Кошарац је констатовао да је раније ОБА била у функцији одређених политика, те додао да Извршни обавјештајни одбор мора да ради свој посао, као и Заједничка комисија за надзор над радом ОБА.

Он је изразио увјерење да постоји кредибилан дух у новом руковоству ОБА и да то питање треба бити третирано.

- У разговору са директором ОБА речено је да је Хелез опоменут због изношења непровјерених паушалних података и да то није добро, а поготово када је ријеч о подацима обавјештајно-безбједносног карактера. На овај начин Хелез омаловажава ОБА и институције БиХ - рекао је Кошарац.

Он је оцијенио да то штети укупним односима и да не може проћи некажњено, јер постаје учестала појава.