latinica  ћирилица
23/11/2023 |  14:07 | Аутор: ТАНЈУГ

Јубиларни 25. Светосавски бал 18. јануара у Бечу

Након великог успјеха премијере Светосавског бала, који се први пут у својој дугој традицији, почетком ове године одиграо у свечаним одајама палате Хофбурга и јубиларно 25. издање бала биће одржано 18. јануара 2024. године на истом мјесту, уз присуство бројних учесника и још већег броја посјетилаца, најавили су организатори.
Светосавски бал у Бечу - Фото:
Светосавски бал у БечуФото:

Организатори овог важног догађаја, из Српског центра у Бечу, подсјећају на дугу историју ове свечаности која датира чак 160 година у прошлост, а која је прекидана само силом историјских прилика и баш с тим мотивом, на пола пута између неговања традиције и хватања тока с новим временом, овај амбициозан подухват окупља најбоље од српске дијаспоре и саме матице и поново бива мјесто сусрета занимљивих људи и идеја.

Беч, као град високе културе и хабсбуршке традиције, истовремено и други дом Вука Стефановића Караџића, па самим тим и дио српске културне историје, логично је мјесто за овакво окупљање.

На важност самог бала, као и на дјеловање српске заједнице у аустријској престоници, указује и чињеница да је управо Светосавски бал једини инострани бал међу 14 најсвечанијих балова који се одвијају у престижном Хофбургу.

Шест сати живог сценског програма на четири позорнице, обухватиће најшири спектар музичких и умјетничких укуса, па ће се тако програм одвијати између класичне музике, староградских нумера, рока, као и новог електронског звука.

Као и до сада, Светосавски бал има хуманитарни карактер, што је као што је познато, и сама срж активности српске дијаспоре.

Ове године прикупљена средства биће намијењена Даун синдром центру из Бањалуке.

Бал као дио светосавских свечаности, организује Српски центар у Бечу, који постоји од 1995. године и бави се промовисањем и афирмисањем српске традиције и савремене културе.