latinica  ћирилица
23/11/2023 |  14:16 ⇒ 15:26 | Аутор: Агенције

Хезболах испалио десетине ракета на Израел, помјерено ослобађање талаца

Иако је Хамас за данас најавио почетак четвородневног прекида ватре у Појасу Газе, председавајући Савјета за националну безбједност Израела Цачи Ханегби каже да први таоци неће бити ослобођени прије петка.
Газа (фото: EPA-EFE/CHRISTOPHE PETIT TESSON) -
Газа (фото: EPA-EFE/CHRISTOPHE PETIT TESSON)

Израелски премијер Бенјамин Нетанијаху рекао је да се, упркос договору, рат наставља све док Израел не испуни своје циљеве и оствари побједу.

Хезболах је извршио ракетни напад из Либана на Горњу Галилеју. Медији наводе да је у највећем бомабрдовању сјеверне границе Израела до сада испаљено 50 ракета.

Хезболах је навео да је испалио 48 ракета на базу ИДФ у близини Сафеда.

С друге стране, портпарол израелских снага саопштио је да је од јутра из Либана испаљено 35 ракета и неколико противтенковских пројектила, а неке од њих су пресретнуте.

Нема извјештаја да је било повријеђених.

Такође је саопштено да је ИДФ дејствовао по локацијама одакле је упућена артиљеријска ватра.

Портпарол Међународног комитета Црвеног крста рекао је за Ал Џазиру да је на особље те организације пуцано док је покушавало да пружи хуманитарну подршку у сјеверној Гази.

- Здравствени радници имају посебну заштиту према међународном праву. Тражимо хитну заштиту свих цивила - рекао је портпарол, додајући да су болнице у Гази "претворене у гробља и попришта битака".