latinica  ћирилица
23/11/2023 |  14:26 ⇒ 14:26 | Аутор: СРНА

У суботу у Требињу промоција књиге о Благоју Јововићу

Књига "Благоје Јововић, српски херој у вучјој јазбини" о човјеку који је извршио атентат на Анту Павелића, оснивача усташког покрета и вођу Независне Државе Хрватске, биће промовисана у суботу, 25. новембра, у Народној библиотеци Требиње.
Благојe Јововић - Фото: РТРС
Благојe ЈововићФото: РТРС

О књизи ће говорити аутор Марија Јововић, најављено је из требињске Библиотеке.

Благоје Јововић је рођен 1922. године у селу Косић код Даниловграда у племену Бјелопавлића, а служио је Југословенску војску у отаџбини у Бјелопавлићкој војно-четничкој бригади.

Када се партизанско-четнички сукоб завршио 1944. године, Јововић је емигрирао у Италију, гдје је боравио у разним избјегличким логорима, а један период је радио и за италијанску Тајну обавјештајну службу.

- За вријеме рада у Тајној служби упознао је Јевреје који су га обавијестили да злогласни злочинац Анте Павелић ту борави и да га ту чувају. Тада је Благоје први пут дошао на идеју да пронађе Павелића и да изврши атентат на њега што се коначно и догодило 10. априла 1957. године у Аргентини - навели су из Библиотеке.

Јововић је 1999. године, након 55 година, први пут допутовао из Аргентине у Савезну Републику Југославију када је шира јавност сазнала идентитет човјека који је извршио атентат на Анту Павелића у Буенос Ајресу.

Тада је посјетио и своје родно село Косић, а преминуио је неколико мјесеци након тога - 2. јуна 1999. године у Росарију у Аргентини.