latinica  ћирилица
23/11/2023 |  14:42 ⇒ 17:45 | Аутор: РТРС

Помен хероју Милодрагу Мићи Станојевићу (ВИДЕО)

На православном гробљу код манастира Моштаница у Козарској Дубици, обиљежена је 32. година од страдања Милодрага Миће Станојевића, постхумно одликованог Орденом Милоша Обилића за заслуге током Одбрамбено-отаџбинског рата.
Православно гробље код манастира Моштаница, Козарска Дубица - Фото: СРНА
Православно гробље код манастира Моштаница, Козарска ДубицаФото: СРНА

Због херојских подвига и немјерљивог доприноса у одбрани Српске, једна улица у Козарској Дубици носи назив по овом хероју.

Вријеме не лијечи, оно вас учи да живите с тугом за вољеном особом, ријечи су сестре Милодрага Станојевића, који је на данашњи дан прије 32 године, погинуо на западно-славонском ратишту.

- Мени тако срце игра и тако сам тужна да немам ријечи којима могу да опишем нашу тугу која се скупља већ 32 године и онај ко је губио некога у својој породици, он може да нас разумије - каже Мирјана Ћибић сестра погинулог Милодрага Станојевића.

Преживјели саборци свједоче о Станојевићевој храбрости. У октобру 1991. године, заробио је два непријатељска тенка и транспортер.

Потпредсједник Градске организације породица погинулих Приједор Славиша Кнегињић рекао је да је Станојевић био велики јунак.

- Био је нама идол, узор. Ја сам имао част да будем са њим заједно у тој јединици 43. моторизованој бригади, која је тад отишла, 16. септембра у западну Славонију да брани српски народ - присјетио се Кнегинић.

Предсједник Борачке организације у Козарској Дубици Ненад Булић рекао је новинарима да је Станојевић један од највећих хероја Одбрамбено-отаџбинског рата, познат по бројним херојским дјелима о којим најбоље знају припадници 43. приједорске моторизоване бригаде.

Милодраг Мићо Станојевић, погинуо је у 21. години као поручник некадашње ЈНА. Био је и командир пјешадијске чете 43. приједорске моторизоване бригаде. За заслуге током Одбрамбено-отаџбинског рата, постхумно је одликован Орденом Милоша Обилића.