latinica  ћирилица
23/11/2023 |  15:02 ⇒ 15:03 | Аутор: СРНА

Стевандић: Укинули антифашистичке називе улица у Сарајеву, а славили би 25. новембар

Предсједник Народне скупштине Републике Српске Ненад Стевандић изјавио је да обиљежавање 25. новембра, који се у ФБиХ слави као такозвани дан државности БиХ, политички заговорају они који су у Сарајеву укинули све називе улице назване по антифашистима и да кампања да се то прославља у Српској представља провокацију.
Ненад Стевандић - Фото: РТРС
Ненад СтевандићФото: РТРС

Стевандић је навео да би они који укидају антифашизам у Сарајеву прослављали антифашизам у Бањалуци, што је акт провокације.

- То није никаква традиција антифашизма. Традиција натифашизма се чува тако што не рушите антифашистичке споменике и не дајете имена улица и школа по људима који су припадали нацизму и фашизму, а бришете оне који су утемељивачи антифашизма - рекао је Стевандић.

Он је додао да обиљежавање такозваног дана државности БиХ у Републици Српској нема законско покриће јер тако нешто није усвојено ни у Парламентарној скупштини БиХ, ни у Дому народа, ни у Народној скупштини Српске.

Стевандић је додао да ове године постоји медијска кампања у вези са обиљежавањем такозваног дана државности БиХ и да је можда њен циљ да изазове инциденте којим би се Република Српска приказала на погрешан начин.

- Ако је циљ и то процијене надлежни одрани, онда нема мјеста да допустимо провокације оних који укидају антифашистичке улице и споменике у Сарајеву, а прослављали би антифашизам у Бањалуци. То се на тај начин неће прослављати - нагласио је Стевандић.

Представници опозиционих партија у Републици Српској такође сматрају да 25. новембар није празник у Српској, јер не постоји закон на нивоу БиХ који је то регулисао.

Предсједник Клуба посланика СДС-а у Народној скупштини Вукота Говедарица рекао је да не постоји закон о празницима БиХ и да 25. новембар као такозвани дан државности БиХ није уређен у одговарајућем пропису Српске, те да онда не види разлог због чега би полиција тим поводом одобрила скуп СДП-а у Српској.

Он је додао да Бошњаци овог дана славе побједу над уставним уређењеме.

Посланик Покрета за правду и ред Небојша Вукановић рекао је да нема ништа против окупљања присталица СДП-а у Српској, али да прво треба да кажу колико је Срба, Хрвата и Бошњака било у партизанским јединицама крајем 1941. године.

Он је додао и да су представници СДП-а, ако су били велики поштоваоци лика и дјела Јосипа Броза и Југославије, требали 1990. године бити за очување, па и крње Југославије и тековина братства и јединства, а не да прате радикалну политику Алије Изетбеговића.

Предсједник Клуба посланика ПДП-а у Народној скупштини Игор Црнадак рекао је да је најављено обиљежавање такозваног дана државности у БиХ активност СДП-а.

Полицијска управа Бањалука саопштила је данас да је забранила одржавање јавног скупа у организацији Градског одбора Социјалдемократске партије /СДП/ БиХ који је био планиран за суботу, 25. новембра, у Бањалуци због опасности да би могло доћи до угрожавања људи и имовине, те насиља.