latinica  ћирилица
23/11/2023 |  15:16 | Аутор: СРНА

Штрбац: СПЦ прва вјерска организација против које се предлаже отварање стечајног поступка

Српска православна црква је прва од шездесетак вјерских организација у Хрватској против које се предлаже отварање стечајног поступка, изјавио је директор Документационо-информационог центра "Веритас" Саво Штрбац.
Саво Штрбац (фото:TANJUG/ SAVA RADOVANOVIC) -
Саво Штрбац (фото:TANJUG/ SAVA RADOVANOVIC)

Штрбац је рекао да поступак против Митрополије загребачко-љубљанске неће бити настављен ако измири дуговања до 19. децембра, када је заказано рочиште у Карловцу гдје Трговачки суд има сталну службу на којем би могао да се прогласи стечај над овом митрополијом.

- Ако се отвори поступак па плате у било којој фази, што онда укључује и одређене судске трошкове, тај поступак се обуставља, нема потребе да се води - навео је Штрбац.

Он је указао да је раније, 4. октобра, одржано једно рочиште и да је судским рјешењем обустављен скраћени стечајни поступак над дужником СПЦ, односно Митрополијом који је покренут захтјевом Финансијске агенције /Фина/, те је одлучено да ће се поступак наставити "примјеном општих одредаба стечајног закона".

Штрбац је напоменуо да се Стечајном закону Хрватске наводи да се предстечајни поступак може отворити када суд утврди "постојање пријетеће неспособности за плаћање", а она постоји ако се предлагачу учини да дужник неће моћи да по доспијећу испуни постојеће обавезе.

Он је прецизирао да се поступак отвара усљед бојазни да дужник неће моћи да измири дуговања, али им је остављено на вољу да то плате, те додао да му је интересантно што је позив за рочиште постављен на огласну таблу суда, јер се то чини када се не зна име дужника, а у овом случају је све јасно.

Штрбац је оцијенио за Срну да Митрополија загребачко-љубљанска има одређене приходе од своје имовине у Загребу, коју углавном изнајмљује, те да су спекулације да имају проблема са наплатом од дужника.

Трговачки суд у Загребу, стална служба у Карловцу, за 19. децембар заказао је расправу на којој би могао бити проглашен стечај над Митрополијом загребачко-љубљанском у Хрватској.

Из СПЦ је саопштено да се од Митрополије тражи да измири дуг од 100.000 евра као надокнада за судске трошкове причињене током судске парнице коју је покренула због рушења резиденција митрополита загребачких, са музејском поставком и библиотеком 11. априла 1992. године.

У саопштењу је наведено да је СПЦ парницу изгубила, али да ће Црква, мада је пресуда неправична, тај износ платити.