latinica  ћирилица
23/11/2023 |  15:46 ⇒ 15:47 | Аутор: РТРС

Нешић у Египту: Отварање интензивније безбједносне и економске сарадње

Министар безбједности у Савјету министара БиХ Ненад Нешић борави у службеној посјети Арапској републици Египат гдје се данас састао са египатским министром унутрашњих послова Махмудом Тавфиком.
Нешић у Египту - Фото: Уступљена фотографија
Нешић у ЕгиптуФото: Уступљена фотографија

Имајући у виду позитивне односе између народа двије земље, итакнуто је очекивање да се овим састанком отвара поглавље интензивније и динамичније дипломатске, безбједносне и економске сарадње.

Нешић је истакао да БиХ жели наставак и развој добрих односа са пријатељским Египтом.

- Имајући у виду блиске везе и историју наших народа, БиХ може бити кључни фактор за сарадњу Египта са свим земљама у региону Балкана. На обје стране постоје реалне основе и привредни капацитети за развој економских односа. Посао који ми радимо, посао безбједности, темељ је за економски и сваки други развој друштва и сигуран сам да данашњим сусретом шаљемо позитиван импулс и привредама двије земље да се на највишем нивоу интензивирају контакти у привредној сфери - рекао је Нешић поручивши египатским привредницима и инвеститорима да су они и њихов капитал безбједни и да су добродошли за трговину и улагање у БиХ.

Нешић је дао пуну подршку Египту и у борби против тероризма, уз очекивање додатног напретка у овој области јер то повољно утиче на безбједносне прилике у региону, Европи па самим тим и БиХ.

Такође исказао је захвалност Египта на асистенцији при евакуацији грађана БиХ из појаса Газе.

- Надам се да ћемо ускоро свједочити смиривању тензија и прекиду страдања. Египат је земља чији би се глас морао јаче чути када је ова тема у питању, имајући у виду односе са Израелом истовремено не умањујући право палестинског народа - истакао је Нешић позитивно афирмишући став Египта око сукоба у Украјини уз инсистирање на миру и недоприношењу продубљивања глобалних непријатељстава.

У области безбједности и унутрашњих послова, истакнута је потреба измјена и унапријеђења досадашњег споразума о сарадњи у области сузбијања криминала те успостављање сарадње агенција БиХ и Египта за спровођење закона у области откривања финансијског криминалитета, прања новца те размјене података о терористичким и екстремистичким пријетњама.

Нешић је подсјетио и на иницијативу БиХ за потписивање Споразума о реадмисији држављана и странаца, а отворио је могућност успостављања сарадње у области заштите и спашавања.