latinica  ћирилица
23/11/2023 |  15:48 ⇒ 21:02 | Аутор: РТРС

Ђаци Угоститељских школа Српске побрали медаље на престижном туристичком такмичењу (ВИДЕО)

Постављање свечане вечере, припрема јела пред гостима и послуживање вина, те презентација олимпијске љепотице Јахорине били су адути којима су ђаци Угоститељско-трговинско-туристичке школе из Бањалуке побрали медаље на престижном Гастрономско-туристичком сусрету школа "ГАТУС 2023" који је одржан у македонском граду Охриду.
Угоститељска школа на такмичењу - Фото: РТРС
Угоститељска школа на такмичењуФото: РТРС

Са такмичења су се вратили са двије златне и једном сребрном медаљом, али и са прегршт искустава и корисних савјета.

Ова смотра прешла је у традицију, јер је одржана 11. пут, а једном годишње окупља ђаке из свих земаља бивше Југославије.

У првој такмичарској дисциплини туристичких техничара, бањалучки ученици презентовали су тродневни аранжман на тему планинског туризма под слоганом "Хајдемо у планине".

Екипа туристичких техничара представила је љетне аранжмане на Јахорини као и сувенир планине који је такође њихов ауторски рад. Бањалучкии ученици освојили су 48 од укупно 50 бодова и самим тим, постали су поносни власници престижне златне медаље.

Са истог такмичења, ученици Угоститељско-економске школе из Приједора кући су донијели злато, сребро и бронзу. Осим дружења и путовања, ово такмичење им је била прилика да размијене искуства и стекну нова знања.

Ученици су се, заједно са својим менторима, представили у три категорије, туристикчи аранжман, куварство и услуживање. Припреме за такмичење трајале су два мјесеца, а у изради туристичког аранжмана, учествовали су сви ученици овог усмјерења.