latinica  ћирилица
23/11/2023 |  15:50 | Аутор: СРНА

Вучић: Запад неће реаговати на одлуку Приштине да Србима забрани да гласају

Предсједник Србије Александар Вучић рекао је данас да Запад неће реаговати на одлуку Приштине да Србима на Косову и Метохији забрани да 17. децембра гласају на изборима за парламент Србије и органе власти у 56 градова и општина.
Александар Вучић (Фото: TANJUG/RADE PRELIĆ) -
Александар Вучић (Фото: TANJUG/RADE PRELIĆ)

Вучић је оцијенио да ће земље Квинте можда реаговати саопштењем на ову забрану, додајући да ће се на томе завршити јер су давно успоставили аршин да за Албанце важе једна, а за Србе друга правила, па премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти може да ради шта хоће.

- Треба бити слеп па не видети шта Курти ради. Не очекујем ништа више од саопштења на ту одлуку о забрани избора. Ту се ништа неће променити када су у питању Квинта и те силе које су породиле независност Косова - рекао је Вучић.

Он је изразио увјерење да ће пет земаља ЕУ које не признају самопроглашену независност Косова остати досљедне у том ставу.

- Шпанија и Кипар су најснажније против признања Косова, али исто тако су Словачка, Румунија и Грчка наши искрени пријатељи, тако да ту нема бојазни - појаснио је је Вучић.

Он је најавио да Србија планира улагање огромних средстава у војну индустрију, јер само јаком Војском може да сачува војну неутралност.

Вучић је истакао да је потписан велики уговор са једном пријатељском земљом у вези са намјенском индустријом, вриједан 311 милиона евра, али да не може да каже о којој држави је ријеч док се не обаве све процедуре у тој земљи.

Вучић је данас у Батајници заједно са министром одбране Србије Милошем Вучевићем и начелником Генералштаба Војске Србије Миланом Мојсиловићем обишао ново наоружање и војну опрему, међу којима је и 11 борбених хеликоптера Ми-35П које је Србија набавила од Кипра, као и два Ербасова транспортна авиона типа ЦАСА Ц-295.

Вучићу и сарадницима приказани су и модернизовани јуришни авион "Орао", Ербасов унапријеђени хеликоптер "Х145М", школски авион "Ласта" српске производње.

Читав пакет набавке два Ербасова авиона коштао је 81 милион евра, од чега су летјелице износиле 66 милиона, док се остатак новца односи на обуку, опрему и резервне дијелове.

Транспортери ће у 138. транспортној авијацијској ескадрили "Роде" 204. ваздухопловне бригаде замијенити једини преостали активни совјетски примерак авиона "Антонов-26", који се користи од 1984. године.