latinica  ћирилица
23/11/2023 |  16:43 | Аутор: СРНА

Новаковић Бурсаћ: Немогуће истовремено подржавати 1. март и 25. новембар

Немогуће је у политици подржавати 1. март и 25. новембар, што искључује једно друго, нарочито ако се узме у обзир да су више од 90 одсто учесника ЗАВНОБиХ били Срби, рекла је делегат Клуба српског народа у Дому народа Парламентарне скупштине БиХ Сњежана Новаковић Бурсаћ.
Сњежана Новаковић Бурсаћ - Фото: СРНА
Сњежана Новаковић БурсаћФото: СРНА

Она је коментаришући покушаје "прослављања" 25. новембра на територији Републике Српске, рекла да сада постоје људи и политике који су били против Југославије, а који уједно хоће 1. март који је 1992. године искључио Србе на референдуму.

Бурсаћева је рекла да је један од идеала ЗАВНОБиХ-а да је БиХ и српска, хрватска и муслиманска.

- Када смо код термина "муслиманска", не видим да се неко бори за њега. Ако ћемо прихватати да дисторзију историјских факата до те мјере вршимо да сада као нећемо рећи да су то муслимански, онда не знам шта нас чека за десет година и какви ће се све термини појавити - рекла је Бурсаћева новинарима у Сарајеву.

Она је додала да Срби не могу, а да на поштују људе који су своје животе залагали за слободу и Југославију, али да се то сада жели извитоперити у политичком смислу зарад стварања слике о држави која нема реалне основе.

У дијелу Федерације БиХ већински насељеним бошњачким становништвом такозвани дан државности се обиљежава поводом некадашњег Дана ЗАВНОБиХ, иако муслимана-Бошњака у вријеме Другог свјетског рата готово није било у Народноослободилачкој војсци и партизанима, већ су били на страни Независне Државе Хрватске.

Бањалучка Полицијска управа забранила је одржавање јавног скупа у организацији Градског одбора Социјалдемократске партије /СДП/ БиХ који је био планиран за суботу, 25. новембра, у Бањалуци због опасности да би могло доћи до угрожавања људи и имовине, те насиља.

Полицијска управа Мркоњић Град забранила је из истог разлога јавне скупове у организацији САБНОР-а БиХ и општинске Борачке организације у суботу, 25. новембра, у том граду.

Медији су раније пренијели да чланови Предсједништва БиХ Жељко Комшић и Денис Бећировић намјеравају да 25. новембра у Мркоњић Граду присуствују "прослави" такозваног дана државности БиХ.

На нивоу БиХ нема закона о празницима, па су у ентитетима на снази закони о празницима Републике Српске и ФБиХ. Република Српска слави 9. јануар као Дан Републике и 21. новембар као Дан успостављања Општег оквирног споразума за мир у БиХ.