latinica  ћирилица
23/11/2023 |  17:15 ⇒ 20:09 | Аутор: СРНА

Новаковић Бурсаћ: Правобранилаштво у одређеним предметима право власништва књижило на БиХ

Делегат Клуба српског народа у Дому народа Парламентарне скупштине БиХ Сњежана Новаковић Бурсаћ указала је на мањкавости извјештаја о раду Правобранилаштва БиХ за прошлу годину, који данас није усвојен у овом дому, истичући да је у извјештају наведено да је у одређеним предметима право власништва књижено на БиХ.
Сњежана Новаковић Бурсаћ - Фото: СРНА
Сњежана Новаковић БурсаћФото: СРНА

Бурсаћева је појаснила да је ријеч о предметима у Федерацији БиХ, као и да то представља још већи проблем, јер таква пракса може да води до правне несигурности.

- Ако неко у ФБиХ прихвата тај начин књижења и када се погледа у контексту шта они све сматрају да је државна имовина, мислим да ће власт у ФБиХ на свим нивоима ући у проблем, што Република Српска себи неће дозволити - нагласила је Бурсаћева.

Према њеним ријечима, Правобранилаштво је у извјештају о раду за 2022. годину навело да ради по Закону о привременој забрани располагања државном имовином БиХ, који је, како је појаснила, до 2008. године имао своју генезу и потврду Парламентарне скупштине.

- Његова сврха је забрана располагања, а не одређивање титулара. Тај закон не предвиђа процесна питања када је ријеч о тој материји - рекла је Бурсаћева новинарима у Сарајеву.

Она је додала да су посланици СДС-а, ПДП-а и Листе за правду и ред у Представничком дому, гласајући за овај извјештај, прихватили неправну праксу Правобранилаштва које се позива на измјене овог закона које је наметнуо Кристијан Шмит иако то, према њеним ријечима, није могао.

- Индиректно су те странке својим гласањем ушле у зону из које не знам како ће се извући - навела је Бурсаћева.

Говорећи о данашњој сједници Дома народа и расправи о извјештајима финансијске ревизије институција БиХ, она је нагласила да је највише пажње привукао извјештај Министарства иностраних послова у Савјету министара и Комисије за очување националних споменика.

- Данас смо свједочили немилим сценама када се можда и раскринкао покушај политичке заштите тешке незаконитости и злоупотреба у одређеним институцијама. Скренућу пажњу на Комисију за очување националних споменика која своје надлежности црпи из Анекса осам Дејтонског мировног споразума, а у протеклим годинама се претворила у све и свашта до мјере да се у овим данима брани истекли мандат једног од функционера Комисије - рекла је Бурсаћева.

Она је истакла да ће се, кроз истражну парламентарну комисију која ће бити основана и која ће радити сходно Закону о парламентарном надзору, стећи бољи увид у то шта се дешава у Комисији за очување националних споменика.