latinica  ћирилица
23/11/2023 |  18:28 ⇒ 20:04 | Аутор: РТРС

Стевандић и посланици са Сатлером: За деескалацију ситуације у БиХ, затворити ОХР (ВИДЕО)

За напредак БиХ на европском путу, неопходно је испунити свих 14 кључних приоритета, без изузетака. То значи да нема страних судија, нема Кристијана Шмита, а умјесто Канцеларије ОХР-а Канцеларија Европске уније. Договор три конститутивна народа је кључ за напредак и деескалацију у БиХ. Ово су парламентарци из Српске данас у Бањалуци пренијели Јохану Сатлеру.
Састанак - Фото: РТРС
СастанакФото: РТРС

Република Српска је демократско друштво, у коме законе доноси Парламент. Имајући то у виду за Српску испуњавање 14 задатака - кључ је за европски пут БиХ. Међу приоритетима је одлазак странаца из Уставног суда и затварање ОХР-а - поручио је Јохану Сатлеру предсједник парламента, Ненад Стевандић.

- Све то што ради нелегални високи представник јесте антиевропско, антидемократско и антицивилизацијско. Сатлер се залаже за смањивање или некориштење такозваних бонских овлаштења. То је добар гест, али једини прави је да се затвори Канцеларија високог представника која више завађа и смета приступању ЕУ - рекао је Стевандић.

У скупштинској већини кажу да би се на тај начин постигао компромис, а три народа самостално и без уплитања странаца - рјешавали би све проблеме. Подсјећају, то је услов за улазак у ЕУ.

- Разговор са Сатлером био отворен и конструктиван у смислу отварања преговора о чланству БиХ у ЕУ, али и обавеза и очекивања Уније у вези са испуњавањем приоритета на европском путу - изјавио је шеф Клуба посланика СП-а у Народној скупштини Републике Српске Срђан Тодоровић.

За опозицију - приоритет је нови Изборни закон. Ово су, кажу, поручили и шефу европске Делегације у БиХ.

Шеф Клуба посланика СДС-а у Народној скупштини Српске Вукота Говедарица рекао је да је пренио Сатлеру да је потребна измјена Изборног закона БиХ да би се, како је навео, омогућило да изборе одлучују бирачи, а не бројачи.

Како Европска унија гледа на наметнуте одлуке од стране нелегитимног странца, чије незаконито дјеловање, истовремено блокира европски пут БиХ - нисмо могли сазнати од Јохана Сатлера! Након двочасовног састанка у парламенту није се обратио медијима.

- Ако господин Сатлер не смије изаћи - ваљда вам то говори више од ријечи. А, на моја питања - одговарао је скретањем главе и отишао је одавде - истакао је посланик Листе за правду и ред у Народној скупштини Републике Српске Небојша Вукановић.

Парламентарци кажу да у Српској не постоје разлике у ставовима власти и опозиције када је ријеч о европском путу.

Међутим и данашњи састанак са Сатлером опозиција је искористила да таргетира власт, тражећи одређену помоћ ЕУ, каже предсједник парламента.