latinica  ћирилица
23/11/2023 |  19:01 ⇒ 24/11/2023 | 10:42 | Аутор: РТРС

Народни скуп "Бранимо Српску" у Прњавору; Одлучни у очувању Републике, институција и имовине (ФОТО/ВИДЕО)

У Прњавору је одржан велики народни скуп "Бранимо Српску".
Бранимо Српску у Прњавору - Фото: РТРС
Бранимо Српску у ПрњаворуФото: РТРС

Осим бројних грађана из цијеле регије, скупу су присуствовали и званичници Републике Српске, али и српски представници у заједничким институцијама.

И из Прњавора поруке јасне. Имовина, институције и надлежности Републике Српске уставом загарантоване, морају бити одбрањене.

Предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић изјавио је вечерас у Прњавору да скупови "Бранимо Српску" представљају одговор народа на све притиске којима је изложена Република Српска.

Вишковић је захвалио свим грађанима Прњавора и истакао да је њихов долазак најопаснија порука за странце.

- Немају одговор на народ. Могу да санкционишу мене или неког другог, али не могу народ - рекао је Вишковић.

Предсједник Народне скупштине Републике Српске Ненад Стевандић поручио је вечерас окупљенима на народном скупу "Бранимо Српску" у Прњавору да не сумњају у одлучност својих представника да одбране сваки педаљ Републике Српске и истакао да представници Српске никоме нису дозволили да их подијели.

- Неће нам бити лако, ово је велики и отворени процес, на највећој смо проби и највећем испиту од потписивања Дејтонског мировног споразума - рекао је Стевандић.

Градоначелник Прњавора Дарко Томаш рекао је да је посебно важно послати поруку да се не може дозволити да иједна од надлежности које је Република Српска добила Дејтонским мировним споразумом буде нарушена и укинута.

- Прњавор, као и други градови Републике Српске, шаље поруку да је уз институције Српске и предсједника. Важно је истаћи да су грађани тражили да Прњавор буде домаћин оваквог скупа и искаже своју подршку" - нагласио је Томаш.

Према његовим ријечима, не може се дозволити да се поништава и понижава оно за шта је 626 бораца Војске Републике Српске са подручја тадашње општине Прњавор дало своје животе.

Министар енегргетике и рударства Републике Српске Петар Ђокић рекао је вечерас у Прњавору да је Српска настала из љубави и снажне воље њеног народа и да ће као таква вјечно трајати, што се показује и на скуповима "Бранимо Српску".

- Наш народ показује колико воли Републику Српску, колико је она дио свакога од нас, а оно што је настало из љубави трајаће вјечно. Свјесни смо чињенице да живимо под великим притисцима који долазе највише са Запада, али су наишли на велики отпор народа и институција Републике Српске који само желе да се поштује оно што пише у Дејтонском споразуму - рекао је Ђокић на народном скупу "Бранимо Српску".

Народни посланик у Народној скупштини Републике Српске Дарко Бањац рекао је на вечерашњем народном скупу "Бранимо Српску" у Прњавору да српски народ који се изборио за своју слободу неће дозволити да му право на избор институција и предсједника намеће неко други.

- Републику Српску су створили најбољи синови овог народа, на нама је да је сада одбранимо тако што ћемо се борити за право да бирамо своје институције, свог предсједника - рекао је Бањац.

Бранимо Српску у Прњавору (Фото: РТРС)

Са скупова који су до сада одржани у Источном Новом Сарајеву, Бијељини, Требињу, Зворнику, Добоју, Приједору, Градишци и Дервенти поручено је да су грађани одлучни у очувању Републике Српске.