latinica  ћирилица
23/11/2023 |  20:11 | Аутор: СРНА

Влада Србије: Ограничене цијене хљеба и нафтних деривата

Влада Србије усвојила је данас уредбу којом је прописана максимална малопродајна цијена хљеба од брашна Т-500 у износу од 54 динара /46 центи/, а ограничене су и цијене нафтних деривата до 31. децембра.
Влада Србије (Фото: Tanjug/SAVA RADOVANOVIC) -
Влада Србије (Фото: Tanjug/SAVA RADOVANOVIC)

Одлука о ограничавању цијене хљеба има за циљ заштиту тржишта и спречавање деформација у формирању цијена ове робе од изузетног значаја за снадбијевање потрошача, а нарочито нижих социјалних категорија, саопштено је из Владе Србије.

Уредбом је прописано и да максимална произвођачка цијена хљеба од брашна Т-500 не прелази износ од 46,31 динара /39 центи/, као и да укупна стопа марже која се обрачунава на нето фактурну цијену не смије да буде већа од шест одсто.

У Влади Србије су оцијенили да се ограничавање цијене хљеба неће одразити на трговце, истичући да су марже остале на истом нивоу, док ће, с друге стране, то имати позитиван утицај на потрошаче.

С циљем спречавања већих поремећаја и очувања животног стандарда становништва, а имајући у виду да је тржиште и даље нестабилно, Влада Србије ограничила је цене деривата нафте до 31. децембра, наводи се у саопштењу.

На данашњој сједници усвојен је и закључак о исплати једнократне новчане помоћи корисницима социјалне помоћи, додатка за помоћ и његу другог лица и посебне новчане накнаде за више од 200.000 грађана.

Чланови Владе усвојили су и више закључака о формирању радних група које треба да координишу активности у вези са унапређењем материјалног положаја запослених у више области.