latinica  ћирилица
23/11/2023 |  21:15 ⇒ 24/11/2023 | 10:42 | Аутор: РТРС

Калабухов: Русија наставља подржавати само онај уставни оквир који је договорен у Дејтону (ВИДЕО)

Руска Федерација наставиће да подржава само онај уставни оквир за БиХ, договорен у Дејтону прије 28 година, а који Запад настоји измијенити, изјавио је, за политички магазин Печат руски амбасадор Игор Калабухов.
Игор Калабухов - Фото: РТРС
Игор КалабуховФото: РТРС

- Сад ми видимо посебно од стране зЗпада покушаје понижавања Дејтонског мировног споразума, неправилног тумачења. Посебно то се појавило сад у најфрапантнијем примјеру наметања Ксристијана Шмита као "високог представника" без резолуције Савјета безбједности што је увијек била пракса у односу на све досадашње високе представнике. Потребно је доћи до таквог стања у БиХ који би био прихватљив за све - истакао је Калабухов.

Калабухов се дотакао и процеса који се води против Милорад Додика, предсједника Републике Српске.

- Разлог по мени је апсолутно ирационалан. Судити предсједнику Републике за оно што он дјелује у складу са Уставом Републике Српске и на основу тога што не признаје легитимитет високог представника, то је апсолутно нелогична ствар. По мени не може бити основ за неки судски поступак - рекао је Калабухов.

Све више је у употреби патолошка потреба западних политичара, а слиједе је и бошњачки, који причају о "малигном руском утицају", наравно у нагативном контексту.

- То је једна врста пропаганде да људи забораве на Русију, да им се избрише из сјећања. То није само у политици, то видимо у култури, сада доста и у спорту. Знамо колико новца иде за медије који афирмишу такве ствари. А ја мислим да је то знак слабости, јер не могу водити отворени дијалог са Русијом, њеном културом - нагласио је Калабухов.

Генерални секретар НАТО Јенс Столтенберг недавно је био у посјети земљама Западног Балкана, па и у БиХ, која још увијек није дио Алијансе.

- Видим то као жељу да покрију Западни Балкан, као и цијелу Европу. НАТО је агресивни блок, јер суштина евроатлантских интеграција јесте да се свака држава одрекне једне врсте свог суверенитета. Напримјер, морате куповати америчко наоружање, зар то није једна врста агресивности. Имали смо покушај Француске и Њемачке да се направи европски војни блок, али видјели смо сви како је то завршило - нагласио је Калабухов.

Предсједник Украјине Владимир Зеленски изајавио је да ће Русија изазвати рат на Балкану.

- То је једна врста очаја руководства Украјине, јер фокус свјетске јавности преселио се на Блиски исток. Од стране САД Украјина је добила око 117 милијарди долара, дакле сваки сат око 60.000 долара. Уколико би та помоћ стала, Украјина би била на кољенима за 10-ак дана. У овом свјетлу увијек се присјетим некадашњег дипломате САД Хенрија Кисинџера и његове изјаве "да бити непријатељ САД може бити опасно, а пријатељ САД може бити фатално" - истакао је руски амбасадор.

Када је у питању Украјина, у Русији су свјесни да је вријеме за неку нову политику те земље, али без утицаја САД.

- Видимо почетак краја овог режима. Украјина губи пажњу Запада, али још важније губи подршку сопственог народа. Прије рата Украјина је имала око 40 милиона становника, сада их има 19 милиона. Људи бјеже, јер јасно је свима да САД жели управљати Украјином, као инструмент у борби против Русије - наглашава Калабухов.

БиХ је за Русију пријатељска држава, јер није званично увела санкције Русији, иако одређенио кругови у Сарајеву то отворено заговарају.

- Има један број политичара у ФБиХ који су под утицајем Запада, и желе гурати причу САД. Ми и даље наствљамо испоручавати гас по договореној цијени, отворени смо за сваку врсту сарадње за обострану корист. Са Републиком Српском то иде доста лакше, имамо стратешке односе, који су повезани и привредно, културно и у сваком другом погледу - закључио је Калабухов.