latinica  ћирилица
23/11/2023 |  21:21 | Аутор: СРНА

Минић: Борба за имовину приоритетна

Министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске Саво Минић изјавио је вечерас да ће се док је на челу овог министарства борити за очување имовине Српске, воде, шуме и пољопривредно земљиште, те да се не плаши евентуалних санкција, које су уведене појединим функционерима Републике Српске.
Саво Минић - Фото: РТРС
Саво МинићФото: РТРС

Минић је подсјетио да је Дејтонским мировним споразумом имовина припала ентитетима и да је то питање ријешено.

- Ми смо то милион пута рекли, али треба рећи и милион и први пут. Дејтоном је имовина припала ентитетима, осим 16.000 катастерских честица које ће бити предмет подјеле, разговора и тако даље. На основу тога је завршено све. И онда неко дође и формира неку групу стручњака у некој амбасади који ће расправљати о томе како да се уреди имовина, о нечему што је апсолутно ријешено", истакао је Минић за АТВ.

Минић је истакао да Републику Српску не интересује Федерација БиХ и не жели да јој одузме ни један милиметар.

Када је ријеч о шумским газдинствима, Минић је навео да је то комплексна област и напоменуо да смјене руководилаца не треба доживљавати лично јер је то једна од мјера.

Он је за наглсио да шумска газдинства Министарству треба да наведу разлоге негативног пословања, а то су недостатак сјекача, уништени шумски путеви, купци који отказују, те истакао да се сада мијења концепција и да ће у томе бити истрајни, упркос пријетњама.

- Неће се промијенити ништа ако промијенимо само директора, али оног момента када смо дали налог да се до краја ове године изврши нулти попис, да имамо све што је битно да можемо да пратимо из Министарства, јер како објаснити да имамо нешто што расте 40, 50, 70 година у шта нисмо уложили ништа, ми то продајемо и онда послујемо у губитку, а они који купују су све већи, јачи и утицајнији? - упитао је Минић.

Када је ријеч о лову у Српској, Минић је истакао да је лакше управљати у оквиру једне јединице, као и да је у ову област потребно улагати знатна средства.