latinica  ћирилица
24/11/2023 |  09:45 ⇒ 11:22 | Аутор: СРНА

Петковић: Имунитет чува институције

Адвокат Милан Петковић рекао је да Република Српска има право и надлежност да донесе закон о имунитету којим ће имунитет бити дат и предсједнику Републике, али и неким другим високим званичницима Српске како би се заштитиле функције које обављају, као и институције.
Милан Петковић - Фото: СРНА
Милан ПетковићФото: СРНА

Према његовим ријечима, правно је логично да предсједник Српске има имунитет, јер је он биран од грађана на изборима, баш као и народни посланици.

- Због чега би посланици имали имунитет, а предсједник не, као што је сада случај - рекао је Петковић за Глас Српске, подржавајући иницијативу коју је покренуо предсједник Народне скупштине Ненад Стевандић који је изјавио како је припрема овог законског документа завршена, те да би се ускоро могла наћи пред посланицима.

Петковић је рекао да Српска има право да уреди ову област како сматра да је најбоље, у складу са правним поретком Републике Српске, али и БиХ.

Он је истакао да ниједним актом није забрањено да неко лице има&схy; имунитет, те да онда нема никаквих правних препрека да се донесе једно овакво законско рјешење.

Петковић је подсјетио да је високи представник Педи Ешдаун ставио 2002. године ван снаге у Српској Закон о имунитету, а онда и наметнуо своју верзију како би оставио простора да се против неких од највиших званичника, прије свега оних политички непослушних, може покренути судски поступак као једна врста казне.

Он је навео да је то највјероватније био један од главних мотива Ешдауна када је 2002. године одлучио да наметне закон према ком имунитет од кривичног гоњења имају само посланици, али не и други званичници које су грађани изабрали на изборима.

- Вјерујем да је он тада тај закон, у том облику, наметнуо како би што више ограничио и контролисао рад највиших званичника Републике Српске. Доношењем новог закона то морамо исправити - истакао је Петковић.

Претходни Закон о имунитету укинуо је 2002. године високи представник Педи Ешдаун, али га је касније вратио. Ешдаун је у октобру исте године наметнуо три одлуке о имунитету у БиХ, односно по једну за ентитетске, те заједнички ниво власти. Према овим одлукама од кривичног и грађанског поступка ослобођени су посланици и делегати свих парламената у БиХ, а од грађанске одговорности сви предсједници, потпредсједници и замјеници предсједника, као и министри у свим владама и у Савјету министара.