latinica  ћирилица
24/11/2023 |  10:38 ⇒ 11:25 | Аутор: СРНА

Путин: Све што Кустурица уради претвара се у бриљант

Руски предсједник Владимир Путин захвалио је прослављеном српском режисеру Емиру Кустирици на креативности и пажњи коју поклања руској култури.
Путин и Кустурица (фото: EPA-EFE/MICHAEL KLIMENTYEV / SPUTNIK / KREMLIN POOL) -
Путин и Кустурица (фото: EPA-EFE/MICHAEL KLIMENTYEV / SPUTNIK / KREMLIN POOL)

- Све што Кустурица ради претвара се у бриљант - рекао је Путин на 9. Петербуршком међународном културном форуму, којем присуствује и Кустурица.

Руски предсједник је истакао да је једнакост потребна у свему укључујући и конкурсе из области културе.

- На разним такмичењима у западним земљама видимо да бисте освојили нешто, морате или испричати, написати, или показати живот сексуалних мањина, трансродних особа. Али ово што ћу да кажем можда је неочекивано. И они - те теме и ти људи, имају право да побједе, покажу, причају, јер су и они дио друштва. Лоше је само ако они побјеђују на разним такмичењима, од тога нема користи - рекао је Путин.

Обраћајући се руском предсједнику на Петербуршком међународном културном форуму, Кустурица је рекао да су глобалисти прије 20 година обећали да ће бити културне разноликости, а на крају се десила сексуална разноликост.

- У свему томе поставили су нам култ - ако хоћете да добијете Оскара, морате да покажете живот сексуалних мањина, трансродних особа - рекао је Кустурица.

Он је указао да је филм прије 20 година имао аутентичан језик, а да се сада и језик измијенио, као и све остало, преноси РТ Балкан.

- Језик кинематографа сада је рекламни језик. Сматрам да у будућности руског филма, пошто сам дошао у Русију да снимам неке филмове. "Лавр", /Јевгенија/ Водоласкина и Достојевског, то ће бити оно што ја мислим о вашој култури и како је осјећам - рекао је Кустурица.

Навео је да је прије 20 година Москва изгледала као Хјустон, те да је у вријеме док је био студент читао руске књиге о којима никада нису снимљени филмови, истакавши да је словенска култура дио свјетске културе.

- Никада нисам видио филм о Шестоковичу. Русија има много добрих аутора који нису екранизовани. Мислим да ће ово бити филмови о руској баштини. Веома ми је драго што могу да кажем да је укидање руске културе на Западу немогуће - нагласио је Кустурица.