latinica  ћирилица
24/11/2023 |  12:14 ⇒ 12:37 | Аутор: РТРС

Дивље свиње направиле велике штете у добојском региону (ВИДЕО)

Дивље свиње праве огромну штету на пољопривредним усјевима добојске регије. Ловна сезона је отворена па се очекује да буде смањена популације ових животиња, а буде ли потребно тражиће се и повећање излова.
Дивље свиње у добојском региону - Фото: РТРС
Дивље свиње у добојском регионуФото: РТРС

Крећу се углавном у крду и током ноћи, знају да пређу и по 30 километара. То али и бујна вегетација отежавају одстрел, па крда знају да током миграције направе штету на више локација. Жељку Нинковићу из Станова код Добоја дивље свиње прољетос су уништиле кукуруз. Штету трпе и мјештани сусједне општине Станари.

- Не сијемо, ако не можемо оградити електричним пастиром њиву. Не сијемо куруз у ту њиву уопште, него тражимо дубље у селу гдје има више посијано, гдје праве мању штету - прича Нинковић.

Уочено је да се дивље свиње чешће паре, крмаче имају доста више прасади, па је њихова популација све бројнија. Није заштићена дивљач и законски не подлијеже одштетном цјеновнику.

- Законом је прописано да имаоци парцела, односно власници предузимају мјере заштите парцеле а и ми смо предузимали мјере изношењем хране у више дијелове, како би их одвратили од насеља - каже Ведран Божичковић, ЛУ "Фазан" Добој.

Саво Минић, министар пољопривреде, шумарства и водопривреде, каже да се прати извршење лова.

- На основу тога имамо годишњи план и видјети којим интензитетом иде тај одстрел и одмах знати да ли има више него што је то планирано дивљачи у ловишту и повећати могућност излова - рекао је Минић.

Осим на усјевима дивље свиње праве велике проблеме и у саобраћају. У добојској регији ове године страдало их је 10-так, што од удара воза, што аутомобила. План коришћења добојског ловишта предвиђа одстрел 186 дивљих свиња. Лов је отворен до краја јануара, а до сада је одстријељено нешто више од 20-так јединки.