latinica  ћирилица
24/11/2023 |  12:20 ⇒ 12:44 | Аутор: СРНА

Конаковић: Политичка спремност за приступање ЕУ

Министар иностраних послова у Савјету министара Елмедин Конаковић рекао је да у БиХ постоји политичка спремност за приступање ЕУ и најавио да ће убрзо бити формирана комисија која ће радити на унапређењу европског пута БиХ.
Елмедин Конаковић и Гордан Грлић Радман - Фото: СРНА
Елмедин Конаковић и Гордан Грлић РадманФото: СРНА

- БиХ треба да уграби, можда, задњи воз за озбиљне европске интеграције - рекао је Конаковић новинарима у Сарајеву након састанка са министром спољних и европских послова Хрватске Горданом Грлићем Радманом.

Он је навео да је ЕУ у дијелу економских реформи понудила план раста за западни Балкан у оквиру кога је предвиђено око двије милијарде КМ за јачање економије у БиХ, те да би и због тог разлога политичари у БиХ морали да имају високо развијену свијест о важности тренутка и приоритета доношења одлука који воде ка ЕУ.

Конаковић је захвалио Радману за интензивно залагање за ЕУ интеграције БиХ.

 -Данас смо чули које су то све техничке могућности и све друге подршке и помоћи за пут који је Хрватска прошла, а који је изазован и тежак - рекао је Конаковић.

Он је навео да ће у децембру поново бити одржана сједница Савјета министара ЕУ, те да ће се радити на томе да буде добијена још боља одлука за БиХ.

- Имамо и март за финалну одлуку о отварању преговора - рекао је Конаковић.

Он је истакао да је интеграција у ЕУ нулти приоритет БиХ, а за њега лично и чланство у НАТО-у, о чему тренутно нема политичког консензуса.

Говорећи о спољнотрговинској размјени, Конаковић је рекао да је Хрватска међу три партнера БиХ, те да су увоз и извоз скоро покривени.

- Десио се тај велики скок између 2021. и 2022. године у којем је обим извоза у Хрватску драстично порастао - рекао је Конаковић и додао да се у ЕУ и земље региона извози око 93 одсто свега што се у БиХ произведе.