latinica  ћирилица
24/11/2023 |  12:24 ⇒ 12:31 | Аутор: СРНА

Грлић Радман: Загреб и даље најангажованији на европском путу БиХ

Хрватски министар спољних и европских послова Гордан Грлић Радман поручио је данас у Сарајеву да ће Хрватска и даље бити најангажованији заговорник БиХ на њеном европском путу.
Радман Грлић (Фото: EPA-EFE/Hanna Johre NORWAY OUT) -
Радман Грлић (Фото: EPA-EFE/Hanna Johre NORWAY OUT)

Радман је након састанка са министром иностраних послова у Савјету министара Елмедином Конаковићем рекао да честита БиХ што је постигла значајне реформске резултате на плану европских интеграција и додао да је битно да и БиХ оствари своју европску перспективу.

- Управо такав начин дјеловања уз нашу снажну подршку, али и свих осталих земља чланица ЕУ, који укључује договор и компромис, најбоља је гаранција даљег напретка БиХ - оцијенио је Радман.

Он је напоменуо и да се ЕУ налази пред пуно изазова, пред крупним одлукама, укључујући и оне о отварању приступних преговора са потенцијалним будућим чланицама.

- Хрватска се чврсто и искрено залаже да се БиХ укључи у тај процес, те да се приступни преговори отворе што прије. Желим охрабрити политичке лидере у БиХ у наставку рада на реформама, како бисте овдје имали још јаче аргументе у корист отварања приступних преговора. Када говорим о реформама, онда то подразумијева и промјену Изборног закона који подразумијева стабилност државе, система који ће остати као залог будућим генерацијама - навео је Радман.

Он каже да је то чврст темељ за стабилну и просперитетну европску БиХ.

Радман је навео да је данас предложио саговорницима јачање сарадње кроз покретања рада заједничке комисије о европском партнерству за шта постоји правни оквир.

- Тиме би се успоставила дугорочна структура која ће бити корисна и након почетка приступних преговора. Храватска је спремна ставити на располагање своју експертизу, искуство и знање кроз Центар изврсности око успостављања преговарачких структура, разумијевања и планирања процеса, као и комуникације са европским институцијама - рекао је Радман.

Он каже да је Хрватска спремна да упути своје стручњаке у складу са интересима и потребама БиХ.

- Хрватска која је етаблирала положај на међунароном плану као члан НАТО-а, ЕУ, евро зоне и Шенгена, жели помоћи цијелој БиХ, свим њеним народима и грађанима. Политика Владе Хрватске је политика сарадње, партнерстава и жеље да се пронађу рјешења. Наша подршка је искрена, добросусједска, пријатељска и добронамјерна - поручио је Радман.

Он је рекао да су многа питања договорена и на зајединичкој сједници Владе Хрватске и Савјета министара у Загребу, а и данас су разговарали о наставку рада на рјешавању отворених билатералних питања.

- Основ демократије је дијалог - констатовао је Радман.