latinica  ћирилица
24/11/2023 |  13:03 ⇒ 13:04 | Аутор: СРНА

Бошњаци припремају "Друго полувријеме рата"

Професор Ненад Кецмановић поручио је да је реафирмација "Патриотске лиге" ваљда припрема младе генерације Бошњака за "друго полувријеме рата" у ком ће "Бошњаци преокренути резултат и коначно побиједити и ослободити "привремено окупиране територије Републике Српске и Херцег-Босне".
Ненад Кецмановић - Фото: РТРС
Ненад КецмановићФото: РТРС

Кецмановић је у изјави за Срну указао на то да се окупљају и ветерани "Зелених беретки" и нуде своје ратничко искуство бошњачким члановима Предсједништва БиХ.

У осврту на недавну промоцију књиге "Патриотска лига у рађању чуда босанског отпора" у Травнику, он је упитао коме или чему се "опирало то босанско чудо" које је, према свједочењу самог Алије Изетбеговића, формирано још у прољеће 1991. године на састанку врха СДА у подруму Дома милиције у Сарајеву, дакле годину дана прије почетка рата.

- Била је то војна фракција странке, илегална оружана формација која се спремала за рат, а поред ње муслимани су формирали још двије паравојне формације "Зелене беретке" и "Босна". Све три, као и муслиманска Територијална одбрана, сакриле су се под плашт /такозване/ Армије БиХ у којој практично није било ни Хрвата ни Срба. Први су формирали ХВО, а други се дуго уздали у заштиту ЈНА - навео је Кецмановић.

Према његовим ријечима, муслимани/Бошњаци су пружили "отпор" у рату који је СДА, уз подршку САД, сама политички изазвала одржавањем референдума против воље српског народа изражене на плебисциту у новембру 1991. године.

- Мислим на онај судбоносни разговор Цимерман-Изетбеговић, након кога је овај повукао потпис са Кутиљеровог плана - рекао је Кецмановић.

Он је подсјетио да су прве жртве грађанског рата у Сарајеву били српски сват Никола Гардовић пред Старим православном црквом на Башчарији, професор Милутин Најдановић кога су масакрирали поред Стадиона Кошево, као и да је осам официра ЈНА стрељано у Великом парку у центру града.

Он је нагласио да оно што су чиниле паравојне муслиманске формације није био ни "босански" нити "отпор".

- Босански не, јер у "Патриотској лиги" није било ни Срба нити Хрвата сем у симболичном броју, па је то могао да буде само муслимански отпор. Али не ни "отпор" јер је свака национална страна успоставила власт на територијама на којима је представљала већину - муслимани једнако као и Срби и Хрвати - рекао је професор Кецмановић.

Према његовим ријечима, знало се и прије рата да је западна Херцеговина била углавном хрватска, Цазинска крајина муслиманска, Семберија српска и тако даље.

- Градови су имали национално измијешано становништво, али са доминацијом једне нације. Зато су Сарајево и Тузла припали Бошњацима, Бањалука Србима, а Мостар је подијељен зато што број Муслимана и Хрвата у проценат био исти и то је дошло да изражаја и на првим слободним изборима 90 - рекао је он.

Кецмановић је указао да су најгоре прошли они који су "живјели на погрешном мјесту".

- Тешко им је било и да остану и да оду и да се врате. Е сад, Бошњацима не смета што у Сарајеву и Мостару готово да више нема Срба, али им смета што БиХ није унитарна, без ентитета и кантона, па да они као већина доминирају у цијелој земљи. Они све што није под њиховом контролом називају привремено окупираном територијом . Њихов "отпор" да и Срби и Хрвати као конститутивни народи имају право на парче БиХ код њих изазива "отпор" и то је, рационално гледајући, заиста "чуд/н/о" -  рекао је он.

Кецмановић је додао да ни Република Српска ни заједница општина са хрватском већином баш никад не показују било какве територијалне претензије на бошњачке кантоне, а да се из Кантона Сарајево стално говори о томе како је Дејтонски споразум, који су и сами потписали "лудачка кошуља за Бошњаке", да су Срби четници, Хрвати – усташе, а они добри Бошњани.

Кецмановић је нагласио да Војска Републике Српске /ВРС/ није била та која је заробљеним војницима сабљом одсијецала главе код Возуће и над јамом Казани изнад Сарајева, али да су Бошњаци ти који су "жртве".

- То је био специјалитет /такозване/ Армије БиХ што ће рећи "Патриотске лиге" и "Зелених беретки", преузет од Ал каиде, ИСИЛ-а и других формација исламског тероризма. Ипак, тако стечени морални капитал жртве Бошњаци су задржали и послије рата и данас играју на ту карту - рекао је Кецмановић.

Он је нагласио да они као мантру понављају "агресија", "масовни злочини", "геноцид", "етничко чишћење" на другој страни, а на њиховој су само жртве.

- Хашки трибунал је имао циљ да то правосудно верификује, а они на основу те мистификације и даље траже признање, извињење, обештећење, заштиту. Зато је можда и за њих најсрећније рјешење оно Додиково мирно раздруживање да би се окренули себи без омражених комшија и омиљених странаца и пресабрали се шта заправо хоће. Или пак наставили да уживају у "чуду босанског отпора који их довео до пораза" - закључио је Кецмановић.