latinica  ћирилица
24/11/2023 |  13:08 ⇒ 19:43 | Аутор: РТРС

Начелник Заједничког штаба ОС БиХ заговарао уједињење БиХ и Санџака, а Бећировић га чува на тој позицији (ФОТО)

Кабинет бошњачког члана Предсједништва БиХ поново опструише именовање новог генералског кора.
Оружане снаге БиХ - Фото: Уступљена фотографија
Оружане снаге БиХФото: Уступљена фотографија

РТРС сазнаје да на сједници Предсједништва заказаној за понедјељак, када је на дневном реду ова тачка, бошњачки члан Предсједиштва Денис Бећировић неће гласати за именовање новог генералског кора, иако се са тим процесом већ касни готово двије године.

Тиме се наставља са манипулацијама, јер су претходно оспоравали институтиционалну поставку генералског кора, а сада исту праксу примјењују када је у питању именовање лица на најодговорнијим функцијама у систему Оружаних снага БиХ.

Суштина је у томе да по сваку цијену желе да спријече именовање Србина на мјесто начелника Заједничког штаба Оружаних снага БиХ, иако по систему ротације то мјесто припада српском кадру.

Ту позицију тренутно обавља Сенад Машовић, иако му је мандат истекао у марту 2022. године, а именован је 2018. на инсистирање тадашњег бошњачког члана Предсједништва Бакира Изетбеговића, уз сагласност српског члана Младена Иванића.

Ријеч је о ратном начелнику Штаба злогласне Седме муслиманске бригаде, у оквиру које су се борили страни џихадисти познати по монструозним злочинима над припадницима српског и хрватског народа у БиХ.

Интересантно, Машовића је на ту позицију именовао тадашњи командант Седме муслиманске бригаде Шериф Патковић, који се прије пар дана јавно ставио на располагање терористичком Хамасу.

Зашто кабинет бошњачког члана Предсједништва баш у овом тренутку на позицији начелника Заједничког Штаба ОС БиХ чува најближег ратног сарадника првог Хамас-овца у БиХ - питање је на које би свакако морали да одговоре.

Како РТРС ексклузивно сазнаје, Машовић је био један од главних заговорника уједињења Босне и Херцеговине и тзв. Санџака, а није познато да је од тих радикалних великобошњачких ставова икада одступио.

У интервјуу за лист Ел Лива, Машовић је истакао да је спајање БиХ и Санџака "његова животна жеља", те да је "чврсто убијеђен да је та идеја реална и да ће до њеног остварења доћи".

Интересантно је да ни од бошњачког члана Предсједништва, који је познат по радикалним изјавама усмјереним против Републике Српске и Србије, никада нисмо чули изјаву у којој се залаже за поштовање територијалног интегритета Србије.

Није искључено да се у позадини крије иста намјера само што је, за разлику од Машовића, Бећировић још увијек није саопштио јавно.