latinica  ћирилица
24/11/2023 |  13:36 ⇒ 13:37 | Аутор: СРНА

Илић: Неопходан закон о имунитету

Предсједник Законодавног одбора Народне скупштине Републике Српске Младен Илић рекао је да је доношење закона о имунитету неопходно због генералне заштите институција Српске.
Младен Илић - Фото: РТРС
Младен ИлићФото: РТРС

Илић сматра да би врло лако могао бити постигнут консензус свих посланика о иницијативи предсједника Народне скупштине Српске Ненада Стевандића за доношењем овог закона и да на тај начин буде показано јединство.

Он је истакао да доношење закона о имунитету није неопходно само због навонастале ситуације у вези са оптужницом против предсједника Републике Српске и вршиоца дужности директора Службеног гласника, него и због генералне заштите институција Српске.

- То није персонални имунитет било којег појединца, већ имунитет за онога који обавља извршну функцију - да ли је то предсједник Републике или директор било које институције у Српској. У овом моменту причамо о Службеном гласнику - рекао је Илић.

Он је оцијенио да такве ствари јасно показују снагу Српске коју у овом моменту црпи и из Народне скупштине Српске.

Илић је додао да у Српској постоји Закон о имунитету који гарантује одређен имунитет посланицима у Народној скупштини, али је недоречен и не третира све људе једнако.

- Не можете да имате народног посланика који је заштићенији, а знамо да је Народна скупштина колективни орган гдје ми објективно немамо велику количину одговорности за разлику од људи који врше извршне функције, било да је то предсједник Републике или директор неког предузећа. Реално је да обавезе и одговорности нису исте - рекао је Илић.

Илић је истакао да оптужница против предсједника Републике Српске Милорада Додика није правна него политичка.

- Да се гледа само слово права, овакво нешто у било каквој правној држави не би могло постојати и било би предмет исмијавања - навео је Илић.